A fost sfinţită Biserica reformată fortificată din Sfântu Gheorghe, renovată cu sprijinul statului ungar
2021. 05. 16. 18:33:26
În cadrul unei slujbe de recunoştinţă, a fost sfinţită Biserica reformată fortificată din Sfântu Gheorghe, renovată cu sprijinul statului ungar.
În 2015, comunitatea reformată şi-ar fi dorit renovarea bisericii, construită la sfârşitul secolului al 15-lea – începutul secolului al 16-lea, în stil gotic târziu, utilizând fonduri ale Uniunii Europene, însă cererea lor la apelul de proiecte a fost respinsă. După trei ani de litigii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis că a fost ilegală refuzarea finanţării. Între timp, comunitatea reformată a reuşit să construiască o casă comunitară şi o parohie, cu sprijinul statului ungar, iar în cele din urmă biserica a fost renovată tot cu sprijinul statului ungar şi al consiliului local şi cel judeţean.
Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal,
a mulţumit în predica sa pentru ajutorul acordat. „În afară de recunoştinţa noastră, promitem să ne păstrăm limba, cultura, credinţa. Dar, trimitem un mesaj şi Europei că, noi, aici, vom păstra goticul, muzica de orgă şi produsul intelectual pe care cultura iudeo-creştină le-a creat în decurs de 2000 de ani „, a afirmat episcopul. Episcopul a amintit că, în 1986, era pastor în Ţufalău, un sat din apropiere, şi, pregătindu-se pentru sărbătoare, au văruit biserica în alb, însă cutremurul din ajunul sărbătorii a distrus clădirea aproape în întregime.
„Domnul are puterea. (…) Dumnezeu nu ne promite că nu vom mai avea probleme şi că ne vom trăi viaţa fără să trebuiască să ne confruntăm cu încercări, însă El ne promite că va rămâne cu noi şi este alături de noi. Dacă putem să ne sacrificăm viaţa şi bunurile noastre, comunitatea noastră va dăinui în vecii vecilor”, a spus episcopul. În salutul său, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, a subliniat că biserica a fost reînnoită prin solidaritatea naţiunii maghiare, însă pentru reînnoirea acesteia a fost nevoie şi de comunitatea locală dispusă să lucreze.
„Îmi doresc ca între zidurile acestei biserici şi, aici, în Sfântu Gheorghe, să existe întotdeauna o comunitate care să poată acţiona pentru ea însăşi, pentru patria sa şi, în sens mai larg, capabilă să acţioneze şi pentru naţiunea sa, pentru că în acest caz binecuvântarea lui Dumnezeu va fi mereu acolo!” – a explicat secretarul de stat. Faptul că s-a reuşit reînnoirea bisericii, în pofida finanţării eşuate de la UE, transmite mesajul că toţi maghiarii se pot baza pe guvernul ungar, a menţionat politicianul. Acesta a adăugat că perioada pandemiei demonstrează, de asemenea, că niciun maghiar nu este lăsat singur.
Árpád Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, a menţionat că Biserica reformată fortificată este singura clădire medievală din Sfântu Gheorghe, martor de secole al istoriei. Clădirea să fie umplută de credinţă, de speranţă şi de voci de copii, a fost urarea primarului. La ultimul recensământ din România, Sfântu Gheorghe, reşedinţa judeţului Covasna, avea o populaţie de 56 000 de locuitori, din care 76,9 % s-au declarat maghiari, iar 37,4% reformaţi.
(Nethuszár)
Mi folyik itt? Aktuális ügyek
Lokál'20
Kevesen mennének, többen inkább maradnának, és van, aki csak most kezdené el – kik kérik voksunkat, és miért? Helyhatósági választások, 2020 – háttér az okos döntéshez – KLIKK IDE!
Koronahíradó
Túlzás nélkül, emberemlékezet óta nem élt meg ilyen nehéz pillanatokat az emberiség. ITT ELOLVASHATOD, hogy mi volt, van, és mi várható!
Írd alá!
A székely nemzeti régió aláírásgyűjtésével kapcsolatos hírek. Leszünk-e autonómok, vagy sem? KLIKK IDE, s megtudod!