Castelul Wesselényi de la Jibou a fost cumpărat de o companie aflată în proprietatea statului ungar
2021. 05. 19. 21:05:13
Castelul Wesselényi de la Jibou a ajuns în proprietatea Manevi Zrt., care face parte din portofoliul societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., proprietate a statului ungar.
Extrasul de carte funciară emis miercuri, care arată cine este actualul proprietar al castelului, a fost transmis corespondentului agenţiei ungare de presă MTI de către moştenitorul care a vândut imobilul.
Compania de consultanţă în afaceri Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca a cumpărat castelul monument istoric la data de 20 aprilie, iar potrivit extrasului de carte funciară, la scurt timp după aceea a şi revândut edificiul, a declarat András Janicskó, moştenitorul castelului, marţi, pentru MTI.
Anterior, Manevi Zrt
a mai achiziţionat două monumente istorice în judeţul Satu Mare: fostul hotel Pannonia din centrul oraşului Satu Mare şi acea clădire din Carei care până în 2014 a găzduit primăria oraşului. Potrivit unor articole anterioare apărute în presa maghiară din Transilvania, Manevi Zrt. este o companie de stat care face parte din portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Castelul Wesselényi din Jibou era scos la vânzare de aproape un deceniu, după ce moştenitorul a realizat că nu îşi poate permite renovarea şi întreţinerea sa.
Entitatea care căuta un cumpărător pentru castel a fost Artmark Historical Estate SRL din Bucureşti. Preţul a tot fost redus, în cele din urmă ajungându-se la suma de 800 000 de euro. Legea română a asigurat drept de preemţiune pentru instituţiile care aparţin statului român: Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Sălaj şi Primăria Jibou. După ce, în luna martie, Ministerul Culturii a anunţat că renunţă la dreptul său de preemţiune, Consiliul Judeţean Sălaj şi-a exprimat dorinţa de a-şi exercita acest drept. În cadrul şedinţei sale din data de 28 aprilie s-a hotărât începerea negocierilor, fiind puşi bani deoparte din buget pentru achiziţionarea clădirii şi fiind numit şi o comisie de negociere. Abia mai târziu s-a realizat că imobilul monument istoric a fost vândut deja cu o săptămână în urmă.
Potrivit declaraţiei de marţi
a lui Andrei Ianicicău, Consiliul Judeţean Sălaj a întârziat cu exprimarea a intenţiei de cumpărare a imobilului, iar termenul legal în care putea face asta a expirat. În schimb, Róbert Szilágyi, vicepreşedintele UDMR al consiliului judeţean şi şeful comisiei de negociere a declarat, pentru portalul Maszol.ro, că intenţia de a cumpăra imobilul a fost exprimată în termenul legal, motiv pentru care vor merge în instanţă pentru a-şi executa dreptul de preemţiune.
Castelul în stil baroc şi clasicist, cu o suprafaţă utilă de 2200 de metri pătraţi, are două etaje şi a fost construit între 1779-1796. Din grădina de zece hectare a castelului, moştenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeţei fiind ocupată de grădina botanică din Jibou.
Înainte de naţionalizare,
ultimul proprietar al castelului a fost Teleki Artúrné Wesselényi Ilona. Descendenta sa, Janicskó Éva (născută Teleki), care locuieşte la Şimleul Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. În 1997, statul a plătit pentru clădire o sumă mică drept compensaţie, pe care familia a rambursat-o statului atunci când, ca urmare a modificărilor legislative, a devenit posibilă şi restituirea în natură. Sentinţa definitivă cu privire la restituire a fost pronunţată în primăvara anului 2012.
După naţionalizare, Castelul Wesselényi din Jibou a funcţionat ca şcoală, apoi a fost Casa pionierilor. Chiar şi după schimbarea de regim din 1989, edificiul a găzduit o instituţie care organiza activităţi destinate copiilor, respectiv birourile grădinii botanice din parcul castelului.
(Nethuszár)
Mi folyik itt? Aktuális ügyek
Lokál'20
Kevesen mennének, többen inkább maradnának, és van, aki csak most kezdené el – kik kérik voksunkat, és miért? Helyhatósági választások, 2020 – háttér az okos döntéshez – KLIKK IDE!
Koronahíradó
Túlzás nélkül, emberemlékezet óta nem élt meg ilyen nehéz pillanatokat az emberiség. ITT ELOLVASHATOD, hogy mi volt, van, és mi várható!
Írd alá!
A székely nemzeti régió aláírásgyűjtésével kapcsolatos hírek. Leszünk-e autonómok, vagy sem? KLIKK IDE, s megtudod!