Orbán: Dacă există gaz rusesc, există şi reducere a cheltuielilor cu utilităţile
2022. 02. 02. 14:05:42
Dacă există gaz rusesc, există şi reducere a cheltuielilor cu utilităţile. Dacă nu există gaz rusesc, nu există nici reducere a cheltuielilor cu utilităţile, a declarat, marţi, Viktor Orban, la Moscova. Premierul ungar a anunţat că vor putea purta negocieri de fond pentru a creşte volumul anual al transportului de gaze naturale pe termen lung, cu un miliard de metri cubi, între Rusia şi Ungaria.
Şeful guvernului de la Budapesta s-a întâlnit, la Kremlin, cu Vladimir Putin, preşedintele rus. După întrevederea de mai bine de cinci ore, Viktor Orbán a declarat că în Europa de Vest, în ultima perioadă, preţul gazului şi al energiei electrice pentru consumatorii casnici a crescut de 2-3 ori. Ungaria este o excepţie de la această regulă, unde, de ani de zile, este în vigoare reducerea cheltuielilor cu utilităţile. Totuşi, fără gaz rusesc, acest lucru nu ar fi posibil. Cu acordul în curs de negociere am „securizat definitiv aprovizionarea cu energie a Ungariei”, a explicat prim-ministrul ungar. Valoarea contractului de furnizare de gaze naturale pe termen lung între Rusia şi Ungaria va fi mare, aşa că nu este necesară reducerea volumului, ci mai degrabă creşterea acestuia, a precizat Orbán.
Legat de această afirmaţie, Putin a declarat că Rusia este deschisă în ce priveşte continuarea cooperării şi vor examina solicitarea Ungariei, astfel că transportul unui surplus de un miliard de metri cubi nu va însemna o problemă majoră. Acesta a afirmat că, în Europa, vor fi probleme în ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale, dar nu şi în Ungaria, datorită contractului de 4,5 miliarde de metri cubi pe an, încheiat până în anul 2036. Consumatorii din Ungaria vor putea cumpăra gaz cu mult sub preţul pieţei, a mai adăugat Putin.
Preşedintele Rusiei a subliniat, de asemenea, că Ungaria continuă să demonstreze că este un partener de încredere în tranzitul gazului rusesc. Vladimir Putin a subliniat că energia joacă un rol important în relaţiile economice ruso-ungare. Rusia aprovizionează Ungaria cu energie de mulţi ani, fără întrerupere, şi acoperă 55% din consumul de ţiţei al Ungariei şi 80% din consumul de gaze naturale. Şi compania ungară Mol este implicată în extracţia de ţiţei din Rusia, a mai amintit acesta. În ce priveşte domeniul energetic, s-a discutat şi despre centrala nucleară de la Paks. Viktor Orbán a declarat că pregătirile pentru construcţia noilor unităţi au intrat în faza finală şi, de îndată ce se va obţine şi ultima autorizaţie, „investiţia trece automat la următoarea aşa-numită fază de construcţie, iar prin asta, noi, ungurii, facem pasul decisiv pentru a fi independenţi în domeniul energiei electrice”. Astfel, până în anul 2030, sistemul electroenergetic al Ungariei ar putea deveni neutru din punct de vedere climatic, a adăugat premierul ungar
Prim-ministrul a mai precizat că şeful statului rus a aprobat înfiinţarea unei companii mixte ruso-ungare care va juca un rol important în administrarea terminalului de containere care urmează să fie inaugurat la graniţa ucraineano-ungară. Poziţia geografică a Ungariei este favorabilă, fiind unul dintre punctele importante pentru intrarea mărfurilor din Est în Europa, iar activitatea de aici va fi susţinută de această companie mixtă. Acest lucru va putea creşte cu mult performanţa economiei ungare, a explicat şeful guvernului de la Budapesta.
Viktor Orbán a mai declarat că, în curând, va începe să funcţioneze, în Ungaria, o mare fabrică de vaccinuri unde vor exista condiţii şi pentru realizarea vaccinului rusesc Sputnik V, împotriva coronavirusului. Premierul ungar şi-a exprimat speranţa că, şi în această privinţă, se va ajunge la un acord final. Răspunzând la o întrebare, a mai adăugat că Ungaria intenţionează să cumpere şi un alt tip de vaccin, Sputnik Light, şi este pregătită să înceapă să îl şi producă, întrucât scopul guvernului este să pună la dispoziţia cetăţenilor săi cât mai multe vaccinuri. Autorizarea vaccinului în Ungaria se va finaliza în curând. Cei doi lideri au făcut referire şi la proiectul comun privind fabricarea vagoanelor de cale ferată: 600 de vagoane au fost deja livrate companiei egiptene de căi ferate şi alte 700 urmează să fie predate. Acest lucru va oferi locuri de muncă suplimentare, a subliniat Vladimir Putin.
În cadrul întâlnirii, Viktor Orbán a solicitat Moscovei să permită aterizarea în Ungaria a mai multor avioane ruseşti de pasageri, pentru că, în prezent, avioanele sunt pline, iar, dacă va creşte capacitatea, mai mulţi turişti din Rusia ar putea veni în Ungaria. Premierul ungar a solicitat zboruri directe din Ekaterinburg şi Kaliningrad, spre Budapesta. Vladimir Putin a mai precizat că, în ciuda pandemiei de coronavirus, în primele 11 luni ale anului trecut, schimbul de mărfuri dintre cele două state a crescut cu 30%, atingând 5,5 miliarde de dolari. Investiţiile reciproce au atins cifra de un miliard de dolari, a adăugat acesta.
Comisia interguvernamentală ruso-ungară pentru cooperare economică lucrează, de asemenea, eficient, a remarcat preşedintele rus.
Liderul de la Kremlin a lăudat, de asemenea, continuarea programului de cooperare culturală, anunţat până în anul 2024. Anul trecut, în Ungaria, s-au desfăşurat cu succes Zilele Culturii Intelectuale Ruse. Preşedintele rus a mulţumit Ungariei pentru sprijinul acordat Rusiei pentru organizarea Expoziţiei Mondiale din anul 2030. Moscova nu a organizat niciodată o expoziţie mondială, a subliniat acesta.
Sursa: MTI
(Nethuszár)
Mi folyik itt? Aktuális ügyek
Lokál'20
Kevesen mennének, többen inkább maradnának, és van, aki csak most kezdené el – kik kérik voksunkat, és miért? Helyhatósági választások, 2020 – háttér az okos döntéshez – KLIKK IDE!
Koronahíradó
Túlzás nélkül, emberemlékezet óta nem élt meg ilyen nehéz pillanatokat az emberiség. ITT ELOLVASHATOD, hogy mi volt, van, és mi várható!
Írd alá!
A székely nemzeti régió aláírásgyűjtésével kapcsolatos hírek. Leszünk-e autonómok, vagy sem? KLIKK IDE, s megtudod!