„Este un interes elementar ca războiul să nu escaladeze”
2022. 06. 10. 16:00:31
Este un interes elementar ca războiul să nu escaladeze şi să fie pace cât mai curând posibil, a spus preşedintele ungar Katalin Novák, joi, pentru canalul public de televiziune M1. În interviul acordat postului, şeful de stat a spus că ar trebui ca maghiarii din Ucraina Subcarpatică să îşi poată păstra identitatea maghiară şi peste o sută de ani.
În emisiunea intitulată „48 de minute”, Katalin Novák a enumerat interesele maghiarilor şi a spus că este important ca cei care au fost nevoiţi să fugă din calea războiului să se poată întoarce şi să îşi poată folosi limba maternă. Războiul durează de mai bine de 100 de zile, iar ororile sale continuă să ne şocheze zi de zi, a spus, adăugând că, pe de altă parte, vede şi ajutorul sincer oferit de oameni chiar şi în această situaţie dificilă.
Potrivit lui Katalin Novák, ceea ce se întâmplă în Ungaria afectează şi lucrurile de dincolo de graniţe, iar evenimentele de dincolo de graniţele ţării afectează şi maghiarii. Preşedintele a spus: este firesc că în urma faptului că ţara numai ce a trecut printr-o epidemie prelungită de coronavirus, că în vecinătate are loc un război, că situaţia economică globală este tot mai dificilă decât înainte, iar oamenii se confruntă cu provocări mari, climatul politic devine unul aprins.
Întrebată dacă intenţionează să reînvie tradiţia de a se consulta în mod regulat cu partidele de opoziţie, Katalin Novák a spus: consideră că este sarcina sa să încerce să găsească un numitor comun cu toţi cei care doresc să ajungă la un numitor comun. Funcţia de şef de stat conferă oportunitatea de a sta departe de evenimentele politice actuale, iar după 10 ani de activitate guvernamentală, face acest lucru cu bucurie, a spus preşedintele Ungariei.
Novák a adăugat: dacă i se vor pune pe masă o sută de legi bune, va semna o sută, iar dacă vor fi o sută de legi proaste, va refuza o sută. Preşedintele a remarcat: dacă ar fi avut ambiţia de a trece prin mandatul său de cinci ani ca prin brânză, iar în acest timp să nu aibă niciun conflict cu nimeni, nu şi-ar fi ales o carieră publică. Şeful de stat a subliniat că democraţia înseamnă, în primul rând, că voinţa poporului prevalează, motiv pentru care alegerile sunt esenţiale, iar dacă oamenii îşi exprimă voinţa într-un mod democratic şi iau o decizie, rezultatul ar trebui să fie considerat ca fiind direcţia de urmat.
„Deseori constat că mulţi se supără pe ceilalţi pentru că aceştia nu au decis aşa cum gândesc ei, şi consideră ceva ca fiind antidemocratic doar pentru că ceilalţi nu le împărtăşesc punctul de vedere”, a spus Novák. „Nu toată lumea stă bine cu acceptarea; nici în Europa, nici în Ungaria”, iar dacă lor nu le place ceva, numesc de îndată antidemocratic acel lucru, a adăugat preşedintele.
Şeful statului a mai spus că, deşi este dificil să evaluezi situaţia de la Bruxelles, i se pare că „acolo s-a format, deja, o hidrocefalie”, unde interesul este, în primul rând, acela ca Bruxelles-ul să rămână în picioare şi să se fortifice, iar deseori, acest lucru face imposibilă luarea unor deciziile eficiente şi bune. În Europa, merită ţinut cont de faptul că statele naţionale suverane au decis să îşi coordoneze interesele şi acţiunile în anumite domenii, însă nici suveranitatea, nici caracterul de stat naţional nu ar trebui luate de la aceste state naţionale suverane, a explicat Katalin Novák.
Şeful statului a vorbit şi despre faptul că indicatorii demografici s-au mişcat în direcţia bună; Ungaria cheltuieşte foarte mult pe sprijinirea familiilor, iar „acest lucru nu a ruinat economia ungară”, dimpotrivă, datorită celor un milion de noi locuri de muncă, oamenii care cresc copii au la dispoziţie şi locuri de muncă.
Preşedintele maghiar a subliniat că în cinci ani şi-ar dori să vadă o „Ungarie zâmbitoare”, „o Ungarie care este mândră de propriile sale valori şi le apără pe acestea, dar care dă dovadă, în acelaşi timp, şi de deschidere faţă de ceilalţi”.
SURSA: MTI
(Nethuszár)