Viktor Orbán: Cooperarea dintre Ungaria şi Azerbaidjan a ajuns la un alt nivel
2023. 01. 31. 09:10:33
Cooperarea dintre Ungaria şi Azerbaidjan a ajuns la un alt nivel, la cel al unui parteneriat strategic de mare importanţă, a anunţat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, luni, la Budapesta, după ce s-a întâlnit cu preşedintele azer Ilham Aliyev. În declaraţia de presă comună, Viktor Orbán a subliniat: cooperarea a fost dusă la un alt nivel întrucât ambele ţări văd clar că „nu numai Europa, ci şi regiunile aflate în legătură cu Europa au intrat într-o epocă a pericolelor”. Această întrevedere se distinge de cele anterioare prin faptul că „sistemul de relaţii internaţionale care ne înconjoară” este unul mult mai periculos decât a fost vreodată, a spus şeful guvernului de la Budapesta.
Premierul a remarcat că împreună cu Ilham Aliyev depun, de peste un deceniu, eforturi pentru a se asigura că profunzimea şi amploarea relaţiilor dintre cele două state sunt „demne de ambele state”. Orbán a explicat că războiul care are loc în vecinătatea Ungariei şi sancţiunile pe care cei de la Bruxelles le-au dat ca răspuns la acesta au creat şi o situaţie de pericol specifică pentru Ungaria: vulnerabilitatea securităţii aprovizionării europene cu energie. Acest lucru a făcut ca Azerbaidjanul să devină mai important, şi deşi „Azerbaidjanul a fost întotdeauna prietenul nostru”, acum a devenit o ţară care din punct de vedere strategic este importantă pentru întreaga Europă, a adăugat premierul.
Orbán a subliniat: în Europa, toată lumea ştie că singurul răspuns încurajator la situaţia actuală este diversificarea: energia trebuie livrată Europei din cât mai multe surse, pe cât mai multe rute. Prim-ministrul a amintit că planul Nabucco – ideea unui coridor care să transporte energie în Europa dinspre sud – a eşuat deja. Însă în situaţia actuală este clar că cel mai realist scenariu de diversificare este acela ca în Europa să fie transportată energie produsă în Azerbaidjan, a explicat Orbán. De aceea, angajamentul Azerbaidjanului de a îmbunătăţi securitatea energetică europeană este îmbucurător, a subliniat politicianul maghiar.
Viktor Orbán a relatat că potrivit unui acord, până în 2027 cantitatea de gaze naturale care soseşte din Azerbaidjan în Europa va fi dublată, totodată a fost semnat şi un alt acord, unul potrivit căruia în Europa va fi livrată şi energie electrică din Azerbaidjan. Viktor Orbán a spus că atât gazele naturale, cât şi electricitatea care provine din Azerbaidjan trec prin Ungaria, aşadar Ungaria va ieşi câştigătoare în această nouă situaţie. „Suntem bucuroşi că din punctul de vedere al aprovizionării europene cu energie, Ungaria devine parte a soluţiei, şi nu a problemei”, a spus premierul.
Şeful guvernului de la Budapesta a spus că de acum înainte, în privinţa problemei energiei, cooperarea dintre bulgari, români, maghiari şi slovaci nu este doar o chestiune regională, ci una paneuropeană, deoarece întreaga Europă poate fi alimentată prin intermediul acestor ţări, aşadar se aşteaptă ca cei de la Comisia Europeană să ofere sprijin suficient proiectelor necesare.
Ilham Aliyev a spus: în prezent, securitatea energetică este prioritatea numărul unu peste tot. Ţara sa are destulă energie pentru a satisface nevoile europene pentru următorii 100 de ani şi este un furnizor de încredere, a declarat preşedintele azer. Oficialul azer a specificat, totodată, că vechea cooperare dintre Ungaria şi Azerbaidjan aduce beneficii reciproce ambelor state, dar şi Europei, motiv pentru care este important ca cele două ţări să îşi dezvolte acum parteneriatul.
Ilham Aliyev a amintit că cele două ţări depun de mult timp eforturi în privinţa mai multor probleme de politici de specialitate şi pentru a crea o bază solidă pentru cooperarea din domeniul energetic. În plus, relaţiile sunt excelente şi în alte domenii, precum educaţia şi transporturile. În cele din urmă, Ilham Aliyev l-a invitat pe Viktor Orbán în ţara sa, pentru o vizită oficială. Înainte de declaraţia de presă au fost semnate şapte acorduri între Ungaria şi Azerbaidjan: printre altele, privind cooperarea în domeniul gazelor naturale, al agriculturii, cercetării spaţiale şi migraţiei, iar la final, şi o declaraţie specială privind un parteneriat strategic.
SURSA: MTI
(Nethuszár)