Tribunalul Bacău a decis că dreptul de proprietate al localităţii Dărmăneşti trebuie radiat din cartea funciară
2023. 02. 15. 20:55:32
O nouă victorie a maghiarilor din Transilvania în cazul Cimitirului militar din Valea Uzului: Tribunalul Bacău a anulat definitiv dreptul de proprietate al localităţii Dărmăneşti din judeţul Bacău asupra cimitirului. Un rezumat al sentinţei pronunţate marţi de Tribunalul Bacău a fost publicat miercuri dimineaţă pe portalul instanţelor de judecată din România.
Aceasta confirmă sentinţa Judecătoriei Moineşti, pronunţată în primă instanţă, la 24 martie 2022.
Înainte de sentinţa pronunţată anul trecut, Curtea de Apel Bacău a anulat deja printr-o sentinţă definitivă, în octombrie 2019, hotărârea din martie 2019 a Consiliului Local din Dărmăneşti, prin care acesta a declarat Cimitirul militar din Valea Uzului ca fiind proprietatea publică a localităţii. Ulterior, oraşul din judeţul Bacău a şi intabulat în favoarea sa suprafaţa de 7979 metri pătraţi ai cimitirului.
În martie 2019, Primăria Dărmăneşti a trecut Cimitirul militar din Valea Uzului în proprietatea sa publică, iar în luna aprilie a amenajat în mod arbitrar o parcelă românească în cimitirul aparţinând aşezării depopulate Valea Uzului, care se află la limita dintre judeţele Harghita şi Bacău. În trecut, cimitirul a fost îngrijit de comuna Sânmartin (judeţul Harghita), iar comunitatea maghiară considera ca fiind un cimitir militar maghiar.
În 6 iunie 2019, mii de români au intrat cu forţa în cimitir, pentru a participa la inaugurarea, printr-o slujbă religioasă, a monumentului ortodox român şi a parcelei româneşti, după ce secuii au încercat să împiedice ocuparea cimitirului prin formarea unui lanţ uman. La o săptămână de la evenimentele violente, autorităţile române competente au precizat că cei 149 de militari români – ale căror nume au fost citite în cadrul ceremoniei de după ocuparea cu forţa a cimitirului – nu sunt înmormântaţi în Cimitirul militar din Valea Uzului.
De atunci, naţionaliştii care au ocupat atunci cimitirul au organizat de mai multe ori depuneri de coroane pentru acei militari români care, potrivit poziţiei oficiale a României, nici măcar nu sunt înmormântaţi acolo.
SURSA: MTI
(Nethuszár)