Viktor Orbán: Teroarea este inacceptabilă
2023. 10. 15. 13:10:11
În interviul său radiofonic de vineri, prim–ministrul Viktor Orbán a calificat teroarea drept inacceptabilă, adăugând că Ungaria este de partea Israelului. Vorbind în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa, Ungaria!” al postului public de radio Kossuth, premierul a declarat referitor la atacul declanşat de Hamas: atunci când vezi „amprenta” terorii, aceasta are un efect cutremurător asupra omului, care „simte compasiune pentru cei care au suferit atacul şi se roagă pentru rude, pentru supravieţuitori şi, în general, se află emoţional de partea victimelor” – a spus el.
El a adăugat: în astfel de momente ne dăm seama de valoarea păcii şi a stabilităţii în care trăieşte Ungaria, iar datoria liderilor aleşi este de a le proteja.
Dacă cineva este atacat de terorişti, este îndreptăţit pentru a lua măsuri pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple, cetăţenii ţării să nu mai fie victime ale atacurilor teroriste.
Viktor Orbán a declarat că conflictul trebuie să fie ţinut sub control. În acest moment nu există un război între două state, situaţia periculoasă ar fi dacă Israelul s–ar implica într–un război cu o ţară arabă vecină. În opinia sa, un război arabo–israelian ar destabiliza regiunea şi ar zgudui politica mondială într–o asemenea măsură încât undele de şoc ar putea fi resimţite chiar şi în Ungaria.
Sarcina diplomaţiei maghiare – a concluzionat el – este de a duce o politică de descaladare, recunoscând în acelaşi timp dreptul Israelului de a se apăra, pentru a preveni izbucnirea unui război între state. El a mai spus că guvernul speră să–i readucă acasă pe toţi maghiarii care vor să revină în ţară, precizând că nu are la cunoştinţă că ar fi maghiari printre victime.
Premierul a considerat şocant faptul că în toată Europa au avut loc demonstraţii de simpatie pentru terorişti. El a semnalat că asemenea încercări au avut loc chiar şi în Ungaria, „însă nu pot fi organizate demonstraţii de simpatie faţă de organizaţii teroriste, pentru că acest lucru ar reprezenta în sine o ameninţare teroristă”. Prin urmare, „nu vom acorda nicio autorizaţie în acest sens” – a spus el.
Prim–ministrul a apreciat că, după ce, în perioada crizei migraţioniste, mase mari au fost lăsate să intre în ţările vest–europene fără niciun control, printre acestea se află acum şi agenţi ai Hamas, ceea ce reprezintă un risc direct şi grav pentru toate ţările Europei de Vest. „Să–i mulţumim lui Dumnezeu că în 2015 ne–am păstrat luciditatea minţii şi inimii şi am construit atât gardul de frontieră, cât şi barierele legale pentru a ţine departe de Ungaria ameninţarea teroristă care însoţeşte inevitabil migraţia” – a spus el.
Ungaria are una din cele mai mari comunităţi evreieşti din Europa. „Ei sunt cetăţeni ungari şi statul ungar trebuie să–i protejeze” – a subliniat premierul. De asemenea, el a evidenţiat că doar modelul ungar funcţionează faţă de migranţi, iar Uniunea Europeană, în loc să îl adopte, vrea să îl desfiinţeze. Viktor Orbán a subliniat: Bruxelles–ul vrea ca noi să „împărţim riscul de securitate care îi ameninţă din cauza deciziilor proaste pe care le–au luat în anii precedenţi”.
El a declarat: cu actualii lideri ai UE „nu vom putea apăra Ungaria”, deoarece „Bruxelles–ul nu ne înfruntă, ci ne atacă pe la spate”, „nu ajută, ci distruge” şi reprezintă un risc de securitate constant pentru Ungaria. Prin urmare va trebui să se obţină o schimbare semnificativă în UE la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor.
Premierul Viktor Orbán a mai spus că cei doi cercetători maghiari care au câştigat Premiul Nobel provin din Ungaria profundă şi că acest lucru transmite mesajul că maghiarii nu trebuie să se teme, pentru că sunt suficient de talentaţi pentru a obţine succese şi în timpurile cele mai dificile.
Referindu–se la premiul Nobel acordat lui Katalin Karikó şi Ferenc Krausz, premierul a subliniat: este vorba despre doi oameni de ştiinţă maghiari care provin din „Ungaria profundă”, primul din regiunea în care trăiesc descendenţii cumanilor şi iazigilor, iar celălalt din Mór, o zonă locuită de şvabi. El a adăugat că nu este vorba despre copiii unor familii bogate din centrul Budapestei sau de absolvenţi ai universităţilor americane sau europene, ci despre lumea „Ungariei profunde”.
„Aceasta este marea noastră rezervă, (…) maghiarii care nu trebuie să se teme niciodată, oricât de grele ar fi vremurile pe care le trăim, pentru că undeva la periferie, în ţinuturile Ungariei profunde, răsar minţi fantastice care, dacă li se dă o mică şansă, încep dintr–o dată să urce în sus şi se înalţă printre cei mai buni din lume” – a spus premierul, adăugând că acest lucru este valabil pentru sportivi, pentru oamenii de ştiinţă, dar şi viaţa culturală se poate mândri cu numeroase personalităţi de mare format.
El a apreciat că cele două premii Nobel reprezintă o bună încurajare pentru viitor şi transmit mesajul: „nu vă fie teamă, maghiari, sunteţi suficient de talentaţi pentru a obţine succese şi în timpurile cele mai dificile ”. El a adăugat: „în prezent, în lume există o mare dezbatere despre economia mondială, dacă ea trebuie divizată în două, o parte occidentală şi una orientală, sau să urmeze în continuare logica interconectării, iar interesul economiei ungare este în mod clar interconectarea.
Viktor Orbán a indicat că acesta este motivul pentru care săptămâna viitoare va face o călătorie mai lungă în China, care va include mai multe întâlniri. Factorii care se ocupă de comerţul exterior al Ungariei vor avea o sarcină serioasă în anul care urmează: trebuie create investiţii în Ungaria, iar produsele trebuie vândute – a spus el.
Referindu–se la vizita sa în Georgia din ultimele două zile, Viktor Orbán a declarat: Georgia este o ţară europeană, bazată pe creştinism, o ţară ce reprezintă un coridor important între restul zonei Caucazului şi Europa. El a adăugat că UE intenţionează să importe în Europa energia electrică produsă în Azerbaidjan prin Georgia, România şi Ungaria, ceea ce necesită instalarea a peste o mie de kilometri de cablu de înaltă tensiune pe sub Marea Neagră şi construirea întregii infrastructuri aferente. Acest lucru va fi benefic localnicilor, va fi benefic pentru securitatea şi aprovizionarea cu energie a Ungariei, precum şi pentru întreaga Europă, de aceea sperăm că Uniunea nu va renunţa la acest proiect – a conchis Viktor Orbán.
SURSA: MTI
(Nethuszár)