Viktor Orbán: Politica europeană este dominată de provocări serioase
2023. 11. 03. 15:08:03
Evoluţiile globale au fost turbulente în ultima perioadă, iar politica europeană este dominată de provocări serioase – a declarat vineri, la Astana, premierul Viktor Orbán, la cel de–al 10–lea summit al Organizaţiei Statelor Turcice. În discursul rostit în cadrul reuniunii, Viktor Orbán a spus: ne confruntăm cu dileme dificile, iar răspunsurile pe care le vom da în Europa vor avea un impact puternic asupra relaţiei dintre continent şi lumea turcică.
Din perspectivă europeană, securitatea globală se află în situaţia cea mai proastă de la sfârşitul Războiului Rece încoace – a afirmat premierul, subliniind: „situaţia nu a fost niciodată atât de dificilă şi complexă în ultimii 30 de ani ca acum”. El a reamintit participanţilor la întrunire că războiul ruso–ucrainean durează de un an şi jumătate, în Orientul Mijlociu există un conflict armat, ameninţarea teroristă în ţările Uniunii Europene se agravează, iar „valurile de şoc” ale migraţiei nu pot fi oprite la frontierele Europei, singura excepţie fiind Ungaria.
El a mai adăugat că economia mondială a fost dată peste cap de două ori într–un interval scurt de timp, o dată de Covid, apoi de războiul din Ucraina, în timp ce preţurile la energie au crescut, afectând grav competitivitatea europeană. „Dilema Europei este astăzi: ce este în interesul Europei, să creeze blocuri în economia mondială sau să dezvolte relaţiile globale şi conectivitatea?” – a formulat Orbán.
El a explicat că una dintre tendinţe vrea să împingă Europa spre crearea blocurilor: după tăierea legăturilor de cooperare economică dintre Europa şi Rusia, pe care se baza economia continentului, acum se discută despre limitarea relaţiilor cu Estul, inclusiv cu China.
Orbán a spus că cealaltă tendinţă, preferată şi de Ungaria, doreşte consolidarea cooperării şi vede în această interdependenţă o posibilitate pentru dezvoltare şi creşterea competitivităţii. „De aceea, noi dorim ca următoarea perioadă să fie cea a conectivităţii şi a contactelor globale” – a spus el, considerând Consiliul Turcic ca un „campion al conectivităţii” şi fiind convins că direcţia urmată de consiliu în ultimii ani este cea corectă.
El a abordat dezbaterea care are loc în Europa despre războiul ruso–ucrainean, spunând că planul era ca Ucraina să lupte, cei din Occident să furnizeze bani şi arme. Conform planului Ucraina ar trebui să câştige, Rusia să piardă pe câmpul de luptă, iar la Moscova să aibă loc schimbări, după care se va putea cădea la învoială cu noua conducere rusească.
În opinia premierului, acest plan a fost unul ambiţios şi logic, dar nu funcţionează, prin urmare politica europeană este dominată acum de întrebarea dacă trebuie să se confrunte cu realitatea şi elaboreze un plan B. Premierul a adăugat: această dezbatere provoacă o mare tensiune între ţările europene şi va dura cel puţin două luni.
„Doresc să–i informez pe domnii preşedinţi că Ungaria solicită un plan B care vizează încetarea focului, tratative de pace şi construirea unei noi arhitecturi de securitate în Europa, satisfăcătoare pentru Ucraina şi acceptabilă pentru Rusia” – a declarat el.
Orbán şi–a exprimat convingerea că noua arhitectură de securitate europeană trebuie să aibă un rol şi Turcia şi, prin intermediul ei, lumea turcică, deoarece fără Turcia este imposibil de imaginat o structură de securitate europeană sustenabilă şi pe termen lung.
El a spus că, în situaţia internaţională actuală, rolul Organizaţiei Statelor Turcice devine din ce în ce mai important; statele turcice au reuşit până acum să atenueze conflictele şi să reducă riscurile de escaladare. „Ungaria doreşte să consolideze şi în viitor această politică în cadrul Organizaţiei Statelor Turcice” – a precizat el.
Prim–ministrul a confirmat că Ungaria este pregătită să participe la activitatea Fondului de Investiţii Turcic şi îşi menţine angajamentul anterior de a contribui cu 100 de milioane de euro.
El a mulţumit pentru faptul că Ungaria poate lua parte la activităţile consiliului finanţelor verzi şi a reamintit membrilor Consiliului că Ungaria se află printre cele 20 de ţări din lume al căror PIB creşte în timp ce emisiile lor scad. În discursul său, Orbán i–a mulţumit preşedintelui kazah Kassym–Jomart Tokayev pentru invitaţia la summit, menţionând că este încântat să fie prezent, urându–i totodată succes la preşedinţie. El a exprimat „respectul poporului maghiar” faţă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi faţă de Turcia, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la întemeierea republicii. El a spus: „noi, maghiarii, ştim ce realizare fantastică a fost aceasta din partea Turciei acum 100 de ani, pe care noi, maghiarii – din păcate – nu am reuşit s–o realizăm cu 100 de ani în urmă”.
Premierul i–a mulţumit lui Recep Tayyip Erdogan şi pentru eforturile sale de a restabili pacea în Europa. Viktor Orbán i–a urat mult succes preşedintelui azer Ilham Aliyev în activitatea sa de stabilizare a regiunii, precum şi în reconstrucţia Karabahului.
SURSA: MTI
(Nethuszár)