Ungaria spune „da” tranziţiei verzi, însă spune „nu” ideologiilor verzi extreme
2024. 02. 22. 15:23:11
Ungaria spune „da” tranziţiei verzi, însă spune „nu” ideologiilor verzi extreme, pentru că lumea nu ar trebui să îndeplinească aşteptările activiştilor fanatici ai climei, ci mai degrabă să păstreze planeta pentru descendenţii noştri, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la New Delhi.
În discursul pe care l–a susţinut la Conclavul pentru Afaceri şi Durabilitate India–Europa, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că potrivit poziţiei guvernului maghiar, dezvoltarea economică şi protejarea mediului ar trebui să meargă mână în mână şi este dăunător dacă balanţa este înclinată în oricare dintre direcţii. Szijjártó a amintit că Ungaria este una dintre acele numai douăzeci de ţări din lume care şi–au putut creşte performanţa economică în ultimii ani reducându–şi, în acelaşi timp, şi emisiile.
Politicianul maghiar a arătat că faţă de nivelul din 1990, Ungaria a redus emisiile de substanţe nocive cu 32%, în timp ce creşterea produsului intern brut (PIB) a stabilit recorduri în mod continuu. În acest timp, emisiile globale au crescut cu 62%.
În acest sens, ministrul ungar de externe a subliniat importanţa unei abordări pragmatice şi lucide. „Nu ar trebui să ne străduim să îndeplinim aşteptările lumii virtuale şi ale activiştilor fanatici ai climei, ci mai degrabă să păstrăm planeta pentru descendenţii noştri”, a adăugat Péter Szijjártó. În cadrul unei dezbateri pe tema economiei circulare, ministrul maghiar a subliniat că tranziţia verde trebuie să ajungă un succes într–un mod care să nu ameninţe securitatea aprovizionării cu energie, iar acest lucru ar presupune ca lumea „să nu privească subiectul ecologiei drept un monopol politic sau ideologic”.
Szijjártó a relatat că potrivit previziunilor, pe măsură ce electrificarea câştigă din ce în ce mai mult teren în domenii ca încălzirea, răcirea sau transporturile, în Europa cererea de energie electrică va creşte cu 50% până în 2030. Prin urmare, ministrul a subliniat că ar trebui să se poată produce energie electrică în cantităţi mari, într–un mod ieftin, sigur şi durabil, iar în acest sens, astăzi singura soluţie reprezintă energia nucleară. Aşadar faptul că în această privinţă, în Europa există o dezbatere acerbă, în mare parte motivată ideologic, reprezintă o mare problemă, a spus şeful diplomaţiei ungare.
Este un obiectiv strategic ca economia să devină circulară, a spus Szijjártó. În acest sens, pe lângă producerea energiei verzi, o problemă cheie este şi stocarea acesteia, motiv pentru care producţia de acumulatori electrici este extrem de importantă, a explicat politicianul. Fără nicio exagerare, Ungaria este un lider global în acest domeniu; în prezent se află pe cel de–al patrulea loc din clasamentul mondial, însă va urca în curând pe locul al doilea, după ce cinci dintre cei mai mari zece producători din lume au ales să facă investiţii în Ungaria, a subliniat Péter Szijjártó.
Ministrul ungar de externe a abordat şi subiectul gestionării durabile a resurselor naturale şi minerale, iar în acest context, a menţionat importanţa cooperării internaţionale, precum şi faptul că guvernul maghiar este pregătit pentru o cooperare mai strânsă, de exemplu, cu partenerii săi din India.
SURSA: MTI
(Nethuszár)