Viktor Orbán: Flota maghiară Gripen va fi extinsă cu patru avioane
2024. 02. 25. 16:47:06
Ungaria îşi extinde flota de avioane de luptă de tip bombardier Gripen destinate apărării cu încă patru avioane, a anunţat premierul ungar Viktor Orbán, vineri, la Budapesta, după o discuţie avută cu premierul suedez Ulf Kristersson.
Potrivit prim-ministrului, odată cu prelungirea contractului privind aeronavele Gripen, capacităţile militare ale Ungariei vor creşte semnificativ şi va fi consolidată şi capacitatea sa de a juca un rol în străinătate. În acest mediu de securitate schimbat, din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina, este de o importanţă deosebită ca Forţele Aeriene Maghiare să poată contribui cu mijloace proprii la sarcinile din alianţă, chiar şi afara teritoriului ţării, a subliniat politicianul.
Viktor Orbán a anunţat că a convenit cu partenerul său suedez şi asupra prelungirii contractului privind serviciile logistice legate de acest sistem militar, care urmează să fie extins în aşa fel încât să includă şi instruirea. Premierul a subliniat că s-a ajuns la un acord potrivit căruia Saab şi Institutul de Cercetare pentru Inovare în Domeniul Apărării vor deschide un centru de excelenţă centrat pe inteligenţa artificială.
Ca răspuns la o întrebare, Orbán a subliniat că prin semnarea acordurilor, Ungaria a decis să îşi menţină şi chiar să îşi mărească propria capacitate de apărare aeriană, pe termen lung, ceea ce înseamnă că Ungaria va continua să facă parte din acţiunile comune ale NATO în care statele membre îşi pot asigura reciproc apărarea aeriană. Acest lucru întăreşte angajamentul nostru faţă de NATO, a spus premierul maghiar.
Viktor Orbán i-a mulţumit premierului suedez pentru vizita sa, iar în ceea ce priveşte aderarea Suediei la NATO, a subliniat că Parlamentul Ungariei se va întruni luni şi „va lua deciziile necesare”, cu care vor închide un capitol şi vor deschide unul nou.
Întrebat ce anume a schimbat opinia Ungariei cu privire la aderarea Suediei la NATO, Viktor Orbán a spus: să fii în NATO înseamnă că ţările din alianţă sunt pregătite să lupte una pentru cealaltă, iar dacă doresc să menţină o relaţie atât de puternică cu cineva, este nevoie de încredere şi respect reciproc. Ambele părţi au făcut pregătiri grijulii şi prudente pentru a reface încrederea care a existat în trecut, „dar care în ultima vreme este posibil să fi avut de suferit”, a adăugat politicianul maghiar. Acest lucru „a durat ceva timp”, a remarcat Viktor Orbán, potrivit căruia nu este vorba de faptul că opinia maghiară s-a schimbat, ci de faptul că un proces a fost derulat de la început şi până la final.
În acelaşi timp, premierul maghiar a negat că acordul de apărare semnat între Ungaria şi Suedia a avut un rol decisiv în acest sens. „Acesta nu este un acord de afaceri, un business deal de tipul apartenenţă NATO contra aeronave Gripen”, a subliniat Orbán. Cooperarea dintre Suedia şi Ungaria în domeniul apărării are o istorie mult mai lungă decât intenţia Suediei de a adera la NATO, a arătat premierul. Acesta a numit întâlnirea avută, una extrem de interesantă şi productivă. „Am reuşit să ne clarificăm reciproc bunele intenţii”, a subliniat Viktor Orbán.
Prim-ministrul maghiar a relatat, totodată, că a discutat cu premierul suedez şi despre chestiuni legate de UE, mai ales că Ungaria va deţine în curând preşedinţia Uniunii Europene. În prima jumătate a anului 2023, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene a fost a Suediei, care a fost apreciată de toată lumea, iar partea suedeză a promis că îşi va împărtăşi experienţa, a subliniat Orbán. Premierul a numit cooperarea comercială dintre cele două state, o adevărată poveste de succes, indicând că recordul schimburilor comerciale este depăşit în fiecare an, iar faţă de 2010 cifra de afaceri a fost dublată şi se îndreaptă spre o valoare de 3 miliarde de euro.
Viktor Orbán a menţionat că în materie de energie nucleară, între cele două state există o cooperare importantă şi de succes, care se funcţionează „şi în arena politică de la Bruxelles”. Premierul maghiar şi-a exprimat bucuria că o firmă suedeză va contribui la realizarea centralei nucleare Paks II. Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că acordurile încheiate vineri între cele două state servesc, atât interesele Suediei, cât şi cele ale Ungariei.
Premierul suedez a subliniat că cele două ţări au încheiat vineri două acorduri militare, potrivit cărora, printre altele, Ungaria va achiziţiona din Suedia încă patru avioane de luptă de tip bombardier JAS-39 Gripen. Forţele Aeriene Maghiare au în prezent 14 aeronave Gripen luate în leasing din Suedia, acestea urmând să devină proprietatea Ungariei în 2026, a menţionat Kristersson. Acest acord întăreşte şi securitatea europeană, a spus premierul suedez, amintind că avioanele Gripen maghiare sunt implicate în protejarea spaţiului aerian baltic, în apropiere de Suedia.
Ulf Kristersson a atras atenţia asupra relaţiilor de afaceri bilaterale puternice dintre cele două ţări. În Ungaria funcţionează 180 de companii suedeze, care angajează aproximativ 170 000 de oameni, a subliniat premierul suedez.
Suedia nu este întotdeauna de acord cu Ungaria, însă este de acord cu necesitatea de a coopera mai activ în domeniile în care există un acord, a subliniat prim-ministrul suedez. Întrebat despre disputele anterioare dintre cele două ţări, premierul suedez a împărtăşit poziţia lui Viktor Orbán, şi anume că merită cooperat în domeniile în care există un acord şi un interes comun, iar atunci când există diferenţe de opinii, trebuie să există deschidere şi sinceritate. Este un fapt cunoscut că Suedia priveşte diferit de Ungaria multe subiecte legate de UE, dar statele încearcă să facă nişte compromisuri una cu cealaltă, iar acum începe o cooperare comună şi în cadrul NATO, a spus Ulf Kristersson.
SURSA: MTI
(Nethuszár)