Péter Szijjártó: Este interesul şi intenţia ţărilor de la Vişegrad să menţină cooperarea
2024. 03. 22. 11:39:53
Deşi, în ultimele decenii au existat mai multe încercări de a rupe cooperarea statelor Grupului de la Visegrád (V4), aceasta este încă vie şi este în interesul comun al ţărilor participante să o menţină şi în viitor, a declarat, joi, la Praga, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.
Potrivit comunicatului MAE ungar, în cadrul conferinţei de presă comună care a urmat reuniunii celor patru miniştri de externe V4, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că este interesul naţional al Ungariei să menţină cooperarea în Europa Centrală.
„În ultimele decenii, au existat numeroase încercări din exterior de a rupe această cooperare şi există încă presiuni, până şi în prezent, dar, indiferent de toate aceste aspecte şi indiferent de faptul că noi poate avem o abordare diferită în ceea ce priveşte problema modului în care ar trebui creată pacea în Ucraina, V4 funcţionează şi în prezent şi este interesul şi intenţia noastră comună să o menţinem”, a afirmat Péter Szijjártó. „Aş dori să subliniez încă o dată că este interesul naţional, economic şi politic al Ungariei să coopereze cu V4”, a adăugat acesta.
Politicianul de la Budapesta a subliniat că, până în prezent, cooperarea dintre cele patru state din Europa Centrală s–a dovedit eficientă în ceea ce priveşte protejarea suveranităţii participanţilor şi în contracararea intenţiilor federaliste ale UE, iar această cooperare va rămâne esenţială şi în viitor.
Acesta a subliniat că ţările Grupului de la Visegrád nu sunt dispuse să renunţe la suveranitatea lor în ceea ce priveşte problema mixului energetic naţional şi lupta împreună împotriva discriminării negative faţă de energia nucleară. Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria nu va furniza arme Ucrainei nici de acum încolo, nu va participa la nicio acţiune comună de acest gen, dar, în acest răstimp, desfăşoară cea mai mare acţiune umanitară de până acum, legată de războiul din ţara vecină.
Reacţionând la criticile privind întâlnirile sale cu omologii săi ruşi, acesta a explicat că diplomaţia constă şi în a aduce la masa tratativelor părţile care nu sunt de acord între ele, deoarece nu este o mare realizare să vorbeşti doar cu cei cu care eşti de acord în toate privinţele, iar dacă se închid canalele de dialog, lumea ar renunţa chiar şi la speranţa de pace. Ministrul a mai adăugat că Ungaria intenţionează să îşi dezvolte cooperarea cu Rusia în domenii care nu sunt acoperite de sancţiunile UE, aşa cum fac multe alte ţări, dar unele o fac în secret. Pentru a dovedi afirmaţia din urmă, este suficient să ne uităm la recentele statistici privind livrările de gaze naturale, petrol şi uraniu, a punctat Péter Szijjártó.
SURSA: MTI
(Nethuszár)