Kőrösi Csoma Sándor a fost o punte între Est şi Vest
2024. 04. 09. 10:20:58
Kőrösi Csoma Sándor a fost o punte între Est şi Vest, şi noi, maghiarii, suntem, de asemenea, o punte între Est şi Vest. Puntea înseamnă „mă înţeleg pe mine însumi şi înţeleg mediul care mă înconjoară”, şi astfel există o şansă mai mare de a ajunge la o înţelegere, a declarat, luni, János Csák, ministrul ungar al Culturii şi Inovaţiei, la inaugurarea Centrului Memorial şi Colegiul Popular „Csoma” din Covasna.
Politicianul a rostit un discurs la deschiderea celei de–a 34–a ediţie a Zilelor „Csoma”, cu ocazia aniversării a 240 de ani de la naşterea lui Kőrösi Csoma Sándor, care a fost un lingvist şi bibliotecar, fondator al Tibetologiei şi creator al dicţionarului tibetan–englez. „Cultura maghiară are multe de sărbătorit, poporul maghiar a creat multe şi se poate baza pe acestea ca individ, ca familie şi comunitate, a subliniat János Csák.
Şi Centrul Memorial „Csoma” intră într–o astfel de categorie, dar se va umple de viaţă doar dacă va avea conţinut şi dacă se va crea o comunitate, a adăugat acesta. „Dacă vor veni cât mai multe persoane aici care vor crea. Dacă din această casă va radia cât mai multă cunoaştere şi cunoştinţe, cei care deţin cunoştinţe vor fi mai puternici din punct de vedere economic, mai puternici spiritual, mai puternici mental”, a explicat ministrul.
Acesta l–a salutat şi pe scriitorul József Gazda, preşedinte de onoare al Asociaţiei Culturale „Kőrösi Csoma Sándor”, fondatorul centrului, care a împlinit 88 de ani. Clădirea este realizarea unui vis de 30 de ani şi mulţi oameni au lucrat împreună pentru a o construi, a subliniat János Csák. Acesta a amintit că Kőrösi Csoma Sándor a pornit din Depresiunea Târgu Secuiesc şi a ajuns până în Himalaya.
Potrivit lui Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Kőrösi Csoma Sándor „i–a căutat pe marii strămoşi ai patriei sale, devenind el însuşi unul dintre marii noştri strămoşi de neuitat”. Acesta a amintit că, de–a lungul întregii sale vieţi, s–a definit ca secui transilvănean, iar în acest sens a fost „consecvent, încăpăţânat şi perseverent”.
Ideea Centrului „Csoma” s–a născut în urmă cu mai bine de 30 de ani, cu scopul de a păstra memoria lui Kőrösi Csoma Sándor şi de a transmite spiritualitatea sa generaţiilor viitoare. Imobilul cu două etaje a fost proiectat de arhitectul Lőrinc Csernyus, câştigător al premiului de arhitectură „Ybl”, şi include săli de expoziţie, o sală de conferinţe pentru 60–70 de persoane, birouri şi 5 camere de oaspeţi. Începând din anul 2020, Guvernul ungar a sprijinit construcţia centrului cu aproximativ 422 de milioane de forinţi (1,08 milioane euro), fiind ridicat pe terenul donat de Parohia reformată locală.
FORRÁS: MTI
(Nethuszár)