Candidaţii astronauţi din Ungaria au participat la un stagiu profesional în Statele Unite
2024. 04. 23. 10:58:41
In luna aprilie, candidaţii astronauţi din Ungaria au participat la un stagiu profesional de 10 zile în Statele Unite, la Houston şi Philadelphia, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a HUNOR, Programul Spaţial al Ungariei.
Scopul vizitei a fost acela de a obţine informaţii profesionale din prima mână şi de a avea o perspectivă asupra activităţilor zilnice ale instituţiilor şi specialiştilor din epicentrul călătoriilor spaţiale, precum şi să asculte experienţele şi poveştile personale ale astronauţilor care au călătorit deja în spaţiu.
În Houston, la sediul NASA, un expert în dezvoltare i–a condus pe candidaţi într–un tur al instituţiei. Au vizitat nu doar centrul destinat vizitatorilor, ci şi instalaţia Mockup, o replică reală a Staţiei Spaţiale Internaţionale, unde are loc antrenamentul astronauţilor profesionişti. De asemenea, s–au familiarizat cu echipamentele utilizate în pregătirea astronauţilor, cu modelele moderne de echipamente spaţiale, cu istoria activităţilor spaţiale americane şi cu rezultatele cercetărilor spaţiale obţinute prin colaborare internaţională.
Candidaţii au primit o pregătire teoretică şi practică cuprinzătoare de la specialiştii de la Axiom Space şi au fost puşi să execute diverse teste de aptitudini şi sarcini de antrenament, acordându–se o atenţie specială dinamicii de grup. În acest timp, specialiştii şi psihologii companiei au monitorizat constant reacţiile şi abilităţile de comunicare ale candidaţilor. De asemenea, candidaţii au avut ocazia să experimenteze, cu ajutorul realităţii virtuale, particularităţile muncii în spaţiu şi au urmărit în timp real experimentele desfăşurate pe Staţia Spaţială Internaţională.
La Philadelphia, la Centrul Internaţional de Instruire şi Cercetare pentru Astronauţi, au finalizat cu succes un antrenament cu centrifugă, care simula sarcina suplimentară în direcţia piept–spate în timpul zborului spaţial. Pe durata antrenamentului de 45 de minute, candidaţii au fost supuşi să suporte o sarcină de 6G, timp în care întregul proces a fost simulat, de la lansare până la revenire. În timpul simulării, medicul astronauţilor a monitorizat starea lor de sănătate prin comunicare audio şi video înregistrând parametrii fiziologici precum: pulsul, frecvenţa respiratorie şi datele EKG – potrivit postării de pe pagina de Facebook a HUNOR – Programul Spaţial al Ungariei.
FORRÁS: MTI
(Nethuszár)