Secretar de stat ungar: Vizita Papei la Şumuleu este o oportunitate istorică pentru reconcilierea naţiunilor
2019. 01. 28. 22:01:01
În opinia lui Miklós Soltész, vizita Papei Francisc în România, şi slujba programată pentru 1 iunie la Şumuleu Ciuc, este o oportunitate istorică pentru ca etniile care trăiesc în această regiune să se regăsească şi să aibă loc reconcilierea.
Secretarul de stat ungar în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru relaţia cu cultele, minorităţile şi societatea civilă, a vorbit despre asta la Şumuleu Ciuc, la conferinţa de presă organizată joi după-amiază, în faţa bisericii franciscane. Miklós Soltész a încurajat oamenii să vină în număr cât mai mare la Şumuleu Ciuc, la vizita papală. Oficialul ungar şi-a exprimat totodată speranţa că vizita poate sprijini supravieţuirea creştinismului şi a naţiunilor.
Secretarul de stat a anunţat că Guvernul Ungariei va acorda, în primă fază, un sprijin de 20 de milioane de forinţi (aprox. 60.000 de euro) pentru pregătiri. Călugării franciscani de la Şumuleu Ciuc vor transmite în curând solicitările de finanţare, apoi guvernul de la Budapesta va încerca să plătească banii cât mai repede posibil, ca organizatorii să poată începe pregătirile.
Miklós Soltész a subliniat importanţa vizitei, menţionând că nicio Papă nu a mai fost în vizită în Transilvania, în Ţinutul Secuiesc. Papa Francisc a fost invitat de reprezentanţii statului român şi ai bisericilor din România, dar liderul Bisericii Catolice va susţine liturghii numai în două aşezări transilvănene: la Blaj şi la Şumuleu Ciuc – a adăugat politicianul maghiar.
Ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, acesta a spus: s-a mai întâmplat ca în urma unor evenimente similare, societăţile şi bisericile majoritare să se apropie de minorităţi.
„Este responsabilitatea noastră istorică ca creştinismul, rupt în atâtea direcţii, să se regăsească acolo unde este posibil şi creştinii să se ajute reciproc” – a declarat oficialul ungar. „Dacă putem face gesturi unul către celălalt, prin intermediul creştinismului, dacă putem face paşi unii către ceilalţi, vom ajunge mai devreme sau mai târziu la un rezultat” – a spus Soltész. În urmă cu 8-10 ani, nu s-ar fi crezut că Ungaria şi Serbia vor ajunge la o reconciliere istorică, şi nici că relaţiile dintre guvernul maghiar şi cel slovac vor deveni mai strânse – a mai adăugat acesta.
Miklós Soltész a subliniat, de asemenea, că 2019 este un an important nu numai datorită vizitei Papei, ci şi pentru că în luna mai vor avea loc alegerile europarlamentare. Va conta dacă după alegeri majoritatea va fi dată de electoratul pro-migraţie sau cel care pune pe primul loc naţiunile şi creştinismul, a spus oficialul, îndemnând pe toată lumea să meargă la vot.
Sursa: MTI
(Nethuszár)
(Nethuszár)