CDI înfiinţează un institut la Budapesta
2019. 10. 16. 09:44:03
Organizaţia politică CDI, care înglobează o serie de partide cu doctrină creştin-democrată va înfiinţa la Budapesta un institut, a cărui sarcină va fi „să asigure muniţie politică şi intelectuală membrilor de partid”, a declarat vineri la Roma, pentru mass-media publică din Ungaria, Zsolt Németh, şeful cabinetului pentru Afaceri Externe al Fidesz. Politicianul a participat la un eveniment al CDI – care, până în 1999, a purtat numele de Internaţionala Creştin-Democrată. Şedinţa conducerii CDI – la care unul din vicepreşedinţi este liderul Fidesz, premierul ungar Viktor Orbán – are loc la Roma.
Zsolt Németh a declarat: din februarie, anul trecut, când şedinţa a avut loc la Budapesta, CDI se caracterizează prin creşteri, consolidări importante în Africa, Asia, Europa, America, precum şi în Bazinul Carpatic, deoarece membre sunt şi partide maghiare din afara Ungariei. S-a ajuns astăzi la o staţie foarte importantă a acestei creşteri, prin înfiinţarea institutului de la Budapesta, pentru ca procesul de creştere al organizaţiei să poată fi finalizat, în următorii ani, a formulat acesta.
Németh a amintit: ideea înfiinţării institutului a apărut încă anul trecut, la şedinţa din Budapesta, ca mai apoi grupul de lucru al acestui proiect să se formeze la următoarea şedinţă, care a avut loc în Africa. Acest grup de lucru a avut mai multe întruniri, iar în baza raportului său, CDI a decis înfiinţarea institutului, a afirmat politicianul ungar. Acesta a explicat: parţial institutul se va ocupa să consolideze colaborarea interpartinică a organizaţiilor şi, la fel de important, să ofere partidelor membre o direcţie politică, care se va preocupa mai în detaliu, decât politica cotidiană, de crizele şi de relaţiile internaţionale.
Zsolt Németh a mai amintit: şi la şedinţa de la Roma au fost dezbătute situaţiile din Venezuela, Cuba şi Ecuador, precum şi Liban şi Siria şi s-a vorbit şi de chestiuni ce privesc Africa. Acesta a mai spus: în cadrul şedinţei, Viktor Orbán a făcut o informare despre constelaţia instituţiilor unionale, după alegerile europarlamentare şi a vorbit şi despre situaţia Ungariei şi a Europei Centrale. Premierul a subliniat că o creştere a gradului de solidaritate ar fi „crucială” în cadrul Partidului Popular European – care este, de altfel, membru CDI – având în vedere că în ultima perioadă, refuzul candidatului maghiar la postul de comisar „poate fi explicată, în parte, şi cu lipsa acestei solidarităţi”, a spus Zsolt Németh.
(MTI)