Timişoara 30: a fost inaugurată biserica Centrului Reformat Noul Mileniu
2019. 12. 17. 10:49:37
În cadrul aniversării a 30 de ani de la izbucnirea Revoluţiei din 1989, la Timişoara a fost inaugurată duminică seara clădirea bisericii Centrului Reformat Noul Mileniu, construită după proiectul arhitectului Imre Makovecz. Lucrările de construcţie începute acum 21 de ani au luat avânt după primirea sprijinului statului ungar în 2017.
Slujba de mulţumire cu ocazia inaugurării a fost oficiată de László Tőkés. El a afirmat că aşa cum în 1989 s-a întâmplat miracolul pentru maghiarii din Timişoara, minunea nu lipseşte nici acum; biserica a fost ridicată, iar comunitatea ei este pe calea cea bună ce duce la construirea întregului centru bisericesc. Fostul episcop a adăugat: Centrul Reformat Noul Mileniu trebuie să propovăduiască puterea liberatoare a lui Dumnezeu.
„Trebuie să propovăduiască speranţele noastre privind acest nou mileniu, năzuinţa noastră de a nu mai fi niciodată (…) deposedaţi şi fără adăpost. Păstrăm speranţa că poporul nostru se va ridica din nou şi că Dumnezeu va fi cu noi”, a formulat László Tőkés în predica sa. Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil pentru politicile naţionale în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului l-a evocat în discursul său festiv pe marele lutier Stradivari, care a considerat că lemnul care sună cel mai frumos este cel care a fost călit în furtună, de aceea a căutat asemenea lemne pentru instrumentele sale. Vorbitorul a apreciat că maghiarii au fost căliţi şi ei de loviturile soartei secolele trecute, de aceea sunt capabili să creeze opere ca biserica inaugurată astăzi. Reamintind că anul 2020 a fost declarat Anul solidarităţii naţionale, el a afirmat că biserica aceasta va fi şi ea templul solidarităţii naţionale. A mai adăugat că guvernul ungar a sprijinit şi până acum lucrările şi va acorda orice ajutor posibil pentru construirea clădirilor neterminate încă.
Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului ungar, a spus despre proiectul elaborat de Imre Makovecz că arhitectul care proiectează o biserică are doi comanditari: Dumnezeu şi beneficiarul. El a apreciat că povestea construirii bisericii Noul Mileniu cuprinde şi puterea comunităţii timişorene, legăturile româno-maghiare şi istoria ţării mamă. A adăugat: construirea bisericii a avut nevoie de sprijinul primarului român şi al mitropolitului ortodox, precum şi de cel al statului ungar.
În cadrul festivităţii de inaugurare, preotul István Gazda a evocat prin proiectarea unor imagini procesul de construire a centrului reformat, care s-a împotmolit de multe ori, dar mereu şi-a găsit un nou avânt.
Spaţiul interior de sub cupola bisericii a fost umplut până la refuz de comunitatea festivă care, după discursurile de felicitare s-a putut delecta cu muzica formaţiei Muzsikás. Potrivit rezumatului transmis presei, clădirea compusă din două aripi, trei cupole şi două turnuri, şi-a dobândit forma actuală graţie mai multor proiecte finanţate de UE şi datorită sprijinului acordat de statul ungar, rămânând să se mai ridice o cupolă mai mică. Centrul Reformat cuprinde pe lângă biserică spaţii comunitare, săli de expoziţie, o sală pentru concerte camerale. Cupola care încă nu a fost ridicată va găzdui o sală de conferinţă, o bibliotecă şi un restaurant cu specific unguresc, de amenajat în subsolul clădirii.
Comunitatea bisericească a beneficiat de două proiecte UE de câte o jumătate de milion de euro. Construirea centrului a fost sprijinită de primul guvern Orbán cu 40 milioane de forinţi, iar în 2017 guvernul ungar a contribuit la continuarea lucrărilor cu 1,4 miliarde de forinţi.
(MTI)