A fost arestată românca ce a condus pe contrasens pe şoseaua de centură a Budapestei
2020. 01. 06. 10:48:30
Judecătoria Districtului Buda a dispus arestarea româncei care a circulat pe contrasens pe şoseaua de centură M0 a Budapestei, în noaptea dinaintea revelionului – se arată într-un comunicat remis joi de către Judecătoria Districtului Buda agenţiei ungare de presă MTI.
Femeia este suspectată de secţia de poliţie din Szentendre de ultraj, de periclitarea siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, precum şi de comiterea altor infracţiuni.
În comunicat se precizează că, în data de 31 decembrie, la ora 1 şi 45 de minute, suspecta, care conducea un autoturism cu numere de înmatriculare româneşti, se deplasa pe şoseaua M0, în zona Diósd. Din motive necunoscute s-a întors şi şi-a continuat drumul pe contrasens, din direcţia Diósd spre Csepel. „Astfel, suspecta a cauzat pericol de accidente persoanelor care se aflau în trafic şi circulau regulamentar, chiar şi în condiţiile în care respectau limita maximă de viteză admisă pe şosea”, se arată în comunicat. Din cauza suspectei, şoferul unui autoturism care circula regulamentar, pentru a evita coliziunea frontală cu vehiculul, a fost nevoit să-şi modifice direcţia de deplasare ciocnindu-se astfel cu maşina sa de un alt vehicul.
O patrulă de poliţie a încercat să oprească maşina, şoferiţa însă le-a ignorat semnele, a ocolit patrula şi şi-a continuat drumul în sens opus traficului. Poliţiştii au luat în urmărire autoturismul cu maşina de serviciu, l-au depăşit şi, prin difuzor, au solicitat în mai multe limbi să se oprească, dar femeia nu s-a oprit. După aceasta, suspecta a lovit din spate, mai apoi şi din lateral, maşina poliţiei care circula în faţa sa. Suspecta a părăsit locul accidentelor pe care le-a cauzat şi pe care le-a sesizat dar fără să se oprească şi fără să ofere primul ajutor. În accidente nimeni nu a fost rănit.
La ora 2 şi 35 de minute, la intersecţia dintre şoselele M0 şi 11, poliţia a reuşit să oprească autoturismul şi să ia măsuri împotriva suspectei. La faţa locului, în urma utilizării aparatului de testat alcoolemia, rezultatul a fost negativ; după aceasta poliţiştii au condus femeia pentru prelevare de probe biologice cu suspiciunea de conducere a unui autovehicul în stare de ameţeală.
Întrucât suspecta este cetăţean român, nu are domiciliu şi nici reşedinţă în Ungaria, nu are legături în Ungaria, iar pe parcursul faptei a încercat permanent să se sustragă de sub măsurile poliţiei, se presupune că, dacă ar fi lăsată liberă pe durata procesului penal, ar fi de negăsit, s-ar ascunde sau ar fugi. Prin urmare, după audierea femeii, instanţa a ordonat să fie arestată până când instanţa de fond, în pregătirea procesului, va lua o decizie, dar nu mai târziu de data de 2 februarie. Decizia a fost atacată de suspectă şi de avocatul acesteia, deci hotărârea nu este definitivă, dar este executorie.
Din ianuarie, şi bunicii din Ungaria pot primi indemnizaţie pentru creşterea copilului
Începând din luna ianuarie, în Ungaria indemnizaţia pentru creşterea copilului poate fi acordată şi unuia dintre bunici, suma maximă a acesteia fiind de 225 288 de forinţi (aprox. 3200 de lei), a declarat, vineri, la Budapesta, Bence Rétvári, secretar de stat în cadrul Ministerului Resurselor Umane.
În cadrul unei conferinţe de presă, secretarul de stat a explicat că, în Ungaria, acest tip de sprijin pentru familii, complet nou, poate fi solicitat de bunicii care mai lucrează, nu sunt pensionari şi ar dori să îşi asume – în locul fiicelor sau fiilor – sarcina îngrijirii de peste zi a nepoţilor. Astfel, indemnizaţia pentru creşterea copilului – care s-ar fi acordat mamei sau tatălui copilului – va fi acordată bunicului care se va ocupa de îngrijire, la domiciliul părinţilor copilului, a specificat Rétvári. Suma maximă a indemnizaţiei este de 225 288 de forinţi (aprox. 3200 de lei), din bugetul central de stat alocându-se acestui scop 1,3 miliarde de forinţi (aprox. 4 milioane de euro) pentru anul curent, a spus secretarul de stat.
Potrivit informaţiilor oferite anterior de către Ministerul Resurselor Umane, indemnizaţia poate fi acordată doar unuia dintre bunici, dar se poate beneficia de ea şi pentru mai mulţi nepoţi. Cu privire la condiţii, oficialul ungar a spus că bunicul trebuie să poată face dovada existenţei unei relaţii de muncă de cel puţin un an, în decursul celor doi ani premergători naşterii nepotului, iar părinţii (în cazul unei familii monoparentale, părintele în grija căruia se află copilul) trebuie să desfăşoare o activitate generatoare de venituri.
Părinţii trebuie să facă declaraţie în scris cu privire la faptul că indemnizaţia va fi acordată bunicului, care nu va putea să lucreze sau să se pensioneze în această perioadă, la fel cum nici copilul nu poate fi plasat între timp într-o creşă sau grădiniţă, a spus secretarul de stat.
(MTI)