A fost ales un preşedinte maghiar la conducerea Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeană
2021. 01. 11. 12:38:15
La conducerea Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeană (CNUE), care reprezintă interesele a peste 40 000 de notari publici din Europa, a fost ales un preşedinte maghiar, Ádám Tóth, a transmis biroul de presă al consiliului, vineri, agenţiei ungare de presă MTI. Potrivit comunicatului, Ádám Tóth va ocupa funcţia de preşedinte al organizaţiei timp de un an şi este primul lider al consiliului care provine dintr-un stat membru care a aderat la UE după 2004. Preşedinţia CNUE revine prin rotaţie notariatelor statelor membre, iar în anul 2021 este rândul Ungariei.
CNUE a fost înfiinţat la Bruxelles, în 1993, sarcina sa fiind aceea de a reprezenta notarii din Uniunea Europeană, dar şi de a crea un forum pentru prezentarea şi introducerea de noi dezvoltări. Este format din 22 de membri cu drepturi depline, iar Camera Naţională a Notarilor Publici din Ungaria s-a alăturat organizaţiei în 2004.
Pandemia a accelerat semnificativ schimbarea practicii notariale, respectiv dezvoltarea şi răspândirea noilor tehnologii, se arată în comunicat. Din punctul de vedere al digitalizării activităţilor, notarii publici maghiari se află pe un loc fruntaş, motiv pentru care preşedinţia actuală a CNUE va pune un mare accent pe inovaţiile digitale în programul pentru 2021 al CNUE. Conducerea maghiară consideră o sarcină prioritară monitorizarea şi aplicarea continuă, în practica notarială, a celor mai moderne tehnologii ale secolului 21, cum ar fi şi stocarea de date de tip blockchain, contractele inteligente şi utilizarea inteligenţei artificiale.
Potrivit informării, în cadrul cooperării, unul dintre obiectivele membrului maghiar al CNUE este acela de a permite ca în activitatea lor juridică zilnică, notarii europeni să se bazeze cât mai mult pe posibilităţile oferite de tehnologie. Astfel se propune realizarea unor acte notariale exclusiv electronice, crearea de semnături electronice compatibile şi introducerea pe scară largă a procedurii e-Apostille pentru supralegalizarea electronică a documentelor destinate a fi utilizate în străinătate.
Au mai specificat că în 2021, preşedinţia maghiară va depune eforturi pentru a pune bazele unei cooperări stabile şi digitale, pe termen lung, între cele 22 de notariate membre ale CNUE, care va sprijini modernizarea constantă a activităţilor notariale.
Ádám Tóth deţine un birou notarial la Budapesta din 1998, între 2004 şi 2007 a fost vicepreşedinte al Camerei Naţionale a Notarilor Publici din Ungaria, iar din 2007 încoace, preşedintele acesteia. Participă la activităţile organizaţiilor internaţionale ale notarilor publici încă din 1996, din 2004 este membru al Uniunii Internaţionale a Notarilor Publici, iar în 2015, respectiv în mandatul 2019 şi 2021 este şi membru în cadrul consiliului de administraţie al CNUE.
(Nethuszár)
Mi folyik itt? Aktuális ügyek
Lokál'20
Kevesen mennének, többen inkább maradnának, és van, aki csak most kezdené el – kik kérik voksunkat, és miért? Helyhatósági választások, 2020 – háttér az okos döntéshez – KLIKK IDE!
Koronahíradó
Túlzás nélkül, emberemlékezet óta nem élt meg ilyen nehéz pillanatokat az emberiség. ITT ELOLVASHATOD, hogy mi volt, van, és mi várható!
Írd alá!
A székely nemzeti régió aláírásgyűjtésével kapcsolatos hírek. Leszünk-e autonómok, vagy sem? KLIKK IDE, s megtudod!