Antimaghiarism = complex de inferioritate
2020. 01. 13. 16:19:36
Poate mă lămuriți voi…
Acest complex de inferioritate față de maghiari e de neînțeles pentru mine…Cum este posibil, ca sute de mii de români(dacă nu cumva chiar milioane) să creadă că un teritoriu de 102.000 kmp, recte Transilvania+Banat, cu peste 6.500.000 de locuitori, plus o diaspora de vreo 1-1.500.000, deci cu o suprafață mai mare ca a Ungariei și cu o populație de 70% români, mai poate fi revendicat de o țară mică, cum este Ungaria ????
E vreo mare putere militară Ungaria și eu nu știu ??? Este rușinos, pentru majoritatea românească, să se manifeste ca și cum ea ar fi minoritară în propria-i țară, afișând o atitudine de tip cetate asediată…
De fiecare dată în istoria Transilvaniei, schimbările administrative s-au făcut prin voința marilor puteri, prin tratate sau arbitraje. Ungaria sau România au fost doar beneficiarele unor conjuncturi politice și militare. Nimic mai mult.
Ar trebui să ne fie frică, în primul rând, de proprii noștri conducători și administratori. Fiindcă ei, sunt cei mai mari inamici ai acestui popor român.
După peste 100 de ani de la alipirea Transilvaniei la România, ar fi cazul să terminăm cu fobia asta antimaghiară. Devenim penibili.
Imaginați-vă următorul scenariu. Anul 2030, Ungaria s-a reunit cu Transilvania și Banat. Țara are o populație de cca 17.000.000 de locuitori, din care cca 5.000.000 români, adică aproape 30%.
La alegerile parlamentare, Partidul Național Român, proaspăt constituit, a luat 35% din voturi(prezența românilor la vot fiind mult peste media națională).
Dacă Udmr, cu 5-6% din voturi, are o importanță așa de mare în România ultimilor 20 de ani, vă dați seama cam cum va fi perceput acest colos românesc, pe scena politică maghiară.
Este evident, pentru toată lumea care poate gândi independent de stimulii externi, că Transilvania este o regiune europeană, cu tradiții și mentalități de tip mitteleuropene, de aceea are nevoie de mult mai multă libertate administrativă, financiară și economică, care detestă sistemul centralist actual și își dorește o cu totul altfel de Românie.
Autonomie sporită, regionalizare, crearea unui stat federal sunt lucruri care merită cerute, sunt lucruri pentru care merită să te lupți. Dar, de aici, la nu știu ce ocupare a Transilvaniei de Ungaria este cale lungă. Ardealul nu-i de luat și de dat, nici de către români, nici de către maghiari.
Dacă conjunctura internațională se schimbă, dacă va fi iar război, Doamne Ferește, atunci da, pot înțelege să-ți fie teamă. Dar acum, în 2020, după peste 100 de ani de stat unitar și național, când ești membru NATO și UE, să-ți mai fie frică de maghiarii din Ardeal, o comunitate ce luptă să supraviețuiască tăvălugului istoriei, să-ți fie frică de un stat care nu e nici pe jumătate cât al nostru, mi se pare o chestiune foarte gravă, care dovedește un singur lucru. Lipsa unei identități naționale puternice, la foarte mulți dintre concetățenii noștri.
Antimaghiarismul, de fapt, încearcă să acopere slăbiciunile noastre, ca tânăr popor pe scara istoriei și ca stat modern, incapabil să se gestioneze corect și eficient.
Tudor Duică
Sursa: pagina Fb Tudor Duică
(Nethuszár)