Cardinalul Ungariei, Péter Erdő, a conferit, la Bucureşti, Sacramentul Sfântului Mir unor tineri maghiari
2024. 05. 12. 09:53:06
Cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop al Arhiepiscopiei de Esztergom-Budapesta şi primat al Ungariei, a oficiat, sâmbătă, la Bucureşti, o slujbă în limba maghiară şi a conferit Sacramentul Sfântului Mir unor tineri maghiari, în Biserica „Sfânta Maria a Harurilor” – Bărăţia.
În omilia sa, Cardinalul a atras atenţia celor 20 de tineri din capitala României care au luat Sacramentul Sfântului Mir că, de Rusalii, când Duhul Sfânt a coborât peste credincioşi, Biserica a primit şi o misiune, nu doar pacea sufletească şi iertarea păcatelor, şi i-a îndemnat pe aceştia să fie adevăraţi credincioşi şi să nu mimeze religia, asemenea fariseilor.
„Aşa cum în povestea Turnului Babel oamenii au încercat să devină independenţi de Dumnezeu şi, prin urmare, nu s-au mai putut înţelege între ei, vorbind limbi diferite şi ajungând să se certe, de Rusalii, primind iertarea şi în acord cu Dumnezeu, omenirea îşi înţelege din nou cuvintele. Astăzi celebrăm acest Duh Sfânt unificator care aduce dragoste şi pace şi cerem să ne facă capabili să acceptăm iertarea, să ne înţelegem şi să ne iubim unii pe alţii, şi să ne pregătească pentru misiunea pe care Cristos i-a dat-o întregii Biserici”, a declarat Cardinalul Péter Erdő în timpul slujbei de la Bucureşti.
După ceremonie, în numele celor care au luat Sacramentul Sfântului Mir, Csongor Szabó, profesor la Liceul „Ady Endre” din Bucureşti, a mulţumit arhiepiscopului de Esztergom-Budapesta pentru vizita în comunitatea maghiară din Bucureşti şi pentru primirea Sacramentul Sfântului Mir din mâinile sale.
„Prin natura sa de metropolă, comunitatea noastră maghiară dispersată a găsit mult sprijin în prezenţa Dumneavoastră încurajatoare care ne întăreşte identitatea noastră de credinţă şi naţională, şi ne dă forţa să rămânem statornici în credinţa noastră, cultura naţională şi limba maternă, în dubla noastră existenţă minoritară religioasă şi naţională”, a afirmat Csongor Szabó.
Cardinalul Péter Erdő şi-a exprimat şi el bucuria de a sărbători împreună cu bucureştenii. Acesta a amintit că a vizitat de mai multe ori Bucureştiul şi că, deşi nu a mai conferit Sacramentul Sfântului Mir, a mai oficiat slujbe în limba maghiară la Biserica Bărăţia. Cardinalul a amintit că de la această parohie a venit la Congresul Euharistic Internaţional de la Budapesta o delegaţie numeroasă, sub conducerea Arhiepiscopului Mitropolit de Bucureşti, Aurel Perca, şi cu ocazia acestei vizite a anunţat că l-a invitat pe Aurel Perca să ţină predica la slujba din data de 20 august, Ziua Naţională a Ungariei, în faţa Catedralei Sfântul Ştefan din Budapesta. După ceremonie, cardinalul Péter Erdő a dezvăluit jurnaliştilor maghiari prezenţi că Aurel Perca a acceptat invitaţia.
„Anul trecut, predicatorul nostru a fost Bernard Bober, Arhiepiscop de Kosice, care este preşedintele Conferinţei Episcopale Slovace. Cred că a fost potrivit să invităm odată şi preşedintele Conferinţei Episcopale Române. Desigur, episcopii maghiari din România vin adesea la sărbătoarea zilei Sfântului Ştefan, mulţi dintre ei au şi ţinut predici la acest eveniment, dar acum consider că putem privi şi peste Carpaţi, pentru că, într-adevăr, în credinţă, grijile şi bucuriile pastorale ne unesc”, a explicat cardinalul.
Péter Erdő a sosit în capitala României la invitaţia Arhiepiscopului Mitropolit de Bucureşti, Aurel Perca, unde săptămâna aceasta se sărbătoreşte a 25-a aniversare a vizitei la Bucureşti a Papei Ioan Paul al II-lea, fiind prima oară când un cap al Bisericii Romano-Catolice a vizitat România. Biserica Bărăţia, fondată de franciscani în secolul al XVII-lea, este cea mai veche biserică romano-catolică din capitala României, care încă există, unde credincioşii catolici maghiari din Bucureşti, care formează o comunitate foarte dispersată, beneficiază regulat de servicii pastorale în limba lor maternă.
În anii anteriori, László Böcskei, episcop de Oradea, a conferit de două ori la Bucureşti Sacramentul Sfântului Mir, invitat fiind de parohul Bisericii Bărăţia, Cristinel Tâmpu, originar din zona ceangăilor, astfel încât cei aproximativ 400 de membri ai comunităţii maghiare să primească acest sacrament în limba lor maternă.
SURSA: MTI
(Nethuszár)