Consiliul Europei solicită Serbiei să promoveze utilizarea limbilor minoritare
2023. 06. 08. 15:15:16
Situaţia limbilor minoritare din Serbia s–a îmbunătăţit, dar guvernul de la Belgrad trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a promova educaţia bilingvă şi pentru a încuraja utilizarea limbilor minoritare în mass–media şi în viaţa publică, a anunţat, miercuri, Consiliul Europei.
În raportul său privind aplicarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare (ECRML), Comisia de specialişti a Consiliului Europei responsabilă cu monitorizarea aplicării Cartei a constatat că, de la publicarea ultimului raport, în urmă cu cinci ani, Serbia a înregistrat progrese în ceea ce priveşte punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul Cartei, iar procesul de utilizare oficială a limbilor minoritare în ţară s–a accelerat.
Deşi au lăudat progresele înregistrate, raportorii au subliniat că sunt necesare eforturi pentru a asigura utilizarea limbilor minorităţilor în mai multe localităţi în care se vorbesc, în mod tradiţional, limbi minoritare, inclusiv limba romani şi ucraineană. Documentul subliniază faptul că, în timp ce se oferă diferite niveluri de educaţie în albaneză, bosniacă, bulgară, croată, maghiară, română, rutenă şi slovacă, în cazul altor limbi minoritare, la diferite niveluri de educaţie, acestea nu sunt utilizate deloc. În ceea ce priveşte educaţia adulţilor, cu excepţia limbii maghiare, raportorii au constatat că nicio altă limbă minoritară nu este utilizată în cadrul cursurilor de educaţie pentru adulţi organizate de autorităţi.
Aceştia au tras concluzia că majoritatea limbilor minoritare sunt utilizate în procedurile judiciare penale şi civile, dar nu şi în procedurile administrative. Cu excepţia limbii maghiare, limbile minoritare nu sunt utilizate în contactele cu filialele locale ale autorităţilor naţionale.
Raportorii au recunoscut că majoritatea limbilor minoritare sunt utilizate în programele televiziunilor şi ale radiourilor publice şi private, dar au reiterat recomandările lor anterioare pentru programe mai lungi şi regulate în limbile minorităţilor şi pentru producerea de conţinut în diferite genuri.
„Autorităţile sârbe trebuie să elaboreze un plan mediatic cuprinzător pentru fiecare limbă minoritară”, se mai arată în document.
Raportorii au mai amintit că şi capacităţile bugetare şi de personal ale consiliilor naţionale ale minorităţilor trebuie să fie consolidate în mod semnificativ pentru a promova în mod eficient utilizarea limbilor minoritare în viaţa publică şi pentru a juca pe deplin rolul de organisme consultative în materie de politici privind limbile minoritare.
De asemenea, este necesar ca Serbia să integreze conţinutul limbii şi culturii minoritare în programele naţionale de educaţie, în formarea profesorilor, în materialele didactice, dar şi pentru învăţământul majoritar, au adăugat aceştia.
În cele din urmă, Comisia de specialişti i–a încurajat pe maghiarii care trăiesc în Serbia să îşi folosească limba maternă în contactele cu filialele locale ale autorităţilor naţionale şi să ajute autorităţile să pregătească documente în limba maghiară. De asemenea, aceştia au îndemnat autorităţile sârbe să ia măsuri pentru a încuraja utilizarea limbii maghiare în comunicarea cu serviciile publice.
SURSA: MTI
(Nethuszár)