Despre antimaghiarismul acceptabil social
2019. 10. 26. 19:25:46
Aceste fotografii au fost făcute ieri, la Valea Uzului, cu ocazia zilei armatei române. După cum vede, cimitirul „internațional” a fost bine pavoazat cu drapele românești și, ca bonus, cu un articol din Constituția României. Oare de ce trebuie să li se „amintească” mereu maghiarilor care este limba oficială? Mie mi se pare că în spatele acestui mesaj, aparent inocent, se află dorința de a li se atrage atenția că limba maghiară nu este binevenită în spațiul public. În principal, doar limba maghiară pentru că, dintre limbile minoritare, aceasta se aude cel mai des, deci cu celelalte nimeni nu prea are nici o problemă.
În aparență, aceste mesaje sunt complet benigne, însă nu e chiar așa. Ele nu fac altceva decât să stigmatizeze o comunitate întreagă, să-i inducă ideea că nu e binevenită în țara aceasta și, cum strigă și galeriile de fotbal, că ar fi mai bine să plece. Asemenea bannere, cum e cel dintr-una dintre fotografii sunt toxice și pentru că, în mod pervers, induc ideea că prezența limbii maghiare în spațiul public e ceva nefiresc, iar acest lucru alimentează antimaghiarismul. Practic, avem o grămadă de oameni care au ceva cu maghiarii, dar consideră că ei înșiși nu au nici o problemă. Și chiar aș putea să vă povestesc o grămadă de istorii personale cu oameni care, deși înțeleg destul de bine problematica diversității, nu au o problemă că alte minorități sau grupuri marginalizate (că e vorba de romi, minorități sexuale, religioase, săraci etc.), dar a căror toleranță se oprește la maghiari. Și vă jur că unii dintre ei au tot bagajul teoretic la îndemână sau chiar au fost expuși unor traininguri pe drepturile omului, dar nu pot pricepe că atunci când un copil ajunge la medic călcat de mașină, treaba medicului e să-l trateze, nu să-l întrebe de ce nu vorbește bine limba română. Și ăsta e doar un exemplu. Că mai sunt și altele de tipul „suntem în România, vorbește românește” sau „te-ai născut în România, ești român” sau „nu am nimic cu ungurii, dar…” Și repet, vorbim de oameni care sunt foarte empatici la problemele altor minorități naționale și cu care poți să stai liniștit la o bere și să discuți alte subiecte interesante.
E foarte probabil ca acest banner să fi fost plasat acolo de o grupare naționalist-șovină (Frăția Ortodoxă), dar mă întreb care ar fi poziția autorităților române cu privire la ce scrie acolo, mai ales că e vorba despre un eveniment pe care l-au girat. L-am avut acolo pe primarul Dărmăneștiului, împreună cu o suită de preoți ortodocși (să nu uităm de BOR, care este naționalistă până în măduva oaselor). E vreo autoritate publică care să fi sesizat că e o problemă cu acest banner? MApN, MAI sau vreun prefect? Poate premierul Dăncilă sau președintele Iohannis? Nimeni. Vreun articol critic în mass-media românească? Eu nu am auzit de așa ceva. Nimeni nu are absolut nici o problemă că, într-un sat în care peste 90% sunt maghiari cineva afișează un banner în care să li se atragă maghiarilor atenția cu privire la faptul că limba lor maternă nu limba oficială. Nimeni nu are nici o problemă cu faptul că, an de an, de 1 decembrie, Noua Dreaptă mărșăluiește la Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc scandând „limba română, unica stăpână” sau „Harghita, Covasna, pământ românesc”. (În ce privește ultimul slogan, se trezesc unii ipocriți care să se întrebe ce e în neregulă cu el, însă ăștia chiar ar trebui întrebați de ce nu merge nimeni să strige „Craiova, pământ românesc” de 1 decembrie). Adevărul e că sunt atât de multe incidente antimaghiare de ziua națională a României încât ar fi absolut necesar ca și președintele și premierul să iasă cu o declarație publică de condamnare. Nimeni nu a făcut-o niciodată.
Despre Iohannis nici nu mai are sens să vorbim. Nu știu ce părere are el despre subiect, dar exceptând perioada 1990 – 2000, nu cred că a existat o atmosferă mai apăsătoare pentru maghiari. Iar acest lucru i se datorează în mod direct pentru că a făcut niște gesturi complet deplasate. Este singurul președinte care, în discursul inaugural nu a vorbit despre minoritățile naționale. Este singurul președinte care nu transmite niciodată un mesaj pentru maghiari în data de 15 martie și, cireașa de pe tort, este singurul președinte care a atacat la CCR drepturi deja câștigate.
Cam așa stăm. Eu cred că lupta împotriva șovinismului va fi puțin mai dificilă decât cea împotriva rasismului.
Adrian Szelmenczi
Sursa: Pagina Fb Adrin Szelmenczi
Foto: Pinti Attila, Székelyhon
(Nethuszár)