Embargoul petrolier este „foarte departe” de ceea ce ar putea accepta Ungaria
2022. 05. 05. 13:19:11
Aprovizionarea Ungariei depinde de importul din Rusia în proporţie de 65% la sută în cazul ţiţeiului, şi 84% în cazul gazelor naturale, din aceasta reiese clar că propunerea Bruxelles-ului privind embargoul asupra ţiţeiului rusesc „este foarte departe” de ceea ce Ungaria ar putea accepta – a declarat Zoltán Kovács, secretar de stat pentru comunicare şi relaţii internaţionale, televiziunii BBC.
Într-un interviu acordat joi emisiunii politice BBC HardTalk, Zoltán Kovács a declarat: motivul nu este de natură politică sau de altă natură, simplul motiv fizic este că nu există surse alternative şi că îndeplinirea solicitări de acest gen ar ruina complet viaţa maghiarilor si economia ungară.
La observaţia că ţările UE care sunt mult mai dependente de aprovizionarea cu energie rusească decât Ungaria – cum ar fi de exemplu Lituania sau Finlanda – nu vor să împiedice un embargoul asupra importului de petrol rusesc, secretarul de stat a răspuns: realitatea fizică este că Ungaria nu are ieşire la mare, singurul mijloc de a importa petrol fiind conductele. El a adăugat că perioada cea mai scurtă necesară pentru schimbare este de 3-4 ani, fără să vorbim de suma de jumătate de miliard de euro necesară pentru ca industria petrolieră ungară să se adapteze la noua realitate.
Întrebat dacă toate acestea înseamnă că Ungaria îşi va exercita dreptul de veto, dacă Comisia Europeană va prezenta statelor membre embargoul asupra petrolului rusesc, Zoltán Kovács a precizat: răspunsul scurt este da, dar în ultimă instanţă trebuie avut în vedere modul de funcţionare al Uniunii Europene.
Propunerea nu a venit din partea statelor membre, ci de la Bruxelles, iar acesta cunoaşte precis ponderea exactă a petrolului şi gazelor naturale ruseşti în portofoliul de aprovizionare cu energie al Ungariei. De asemenea, ei ştiu exact şi că propunerea contravine intereselor Ungariei, ea este chiar contrară cu ceea ce este realizabil fizic – a spus secretarul de stat pentru comunicare şi relaţii internaţionale în emisiunea BBC.
El a adăugat: guvernul ungar a depus cele mai mari eforturi pentru diversificarea aprovizionării cu energie; Ungaria nu este vinovată pentru faptul că capacitatea conductelor din vest şi sud este insuficientă pentru a alimenta economia ungară cu gaze naturale şi petrol, nici pentru faptul că cele din vest transportă acelaşi petrol şi aceleaşi gaze ruseşti care vin din direcţia est.
În opinia lui Zoltán Kovács, alimentarea cu energie este esenţială pentru economia ungară şi pentru gospodăriile maghiarilor, în acest subiect nu există loc de compromis.
SURSA: MTI
(Nethuszár)