Guvernul maghiar a făcut să dispară inflaţia la fel de repede cum a venit
2024. 01. 12. 13:42:12
În anul 2023, Guvernul ungar s–a angajat ca până la sfârşitul anului 2023 să reducă inflaţia la o singură cifră. Executivul şi–a îndeplinit acest angajament în octombrie, cu două luni mai devreme. Potrivit datelor Biroului Central de Statistică al Ungariai (KSH), practic, în decembrie, inflaţia s–a prăbuşit. Valoarea acesteia la nivel anual a scăzut la 5,5% , ceea ce este o valoare mai bună decât în Cehia (6,9%), România (6,6%) şi Polonia (6,1%) adică Ungaria a obţinut un rezultat mai bun, a tras concluzia Márton Nagy, ministrul Economiei Naţionale de la Budapesta, într–un comunicat remis vineri.
Cum a sosit de repede, la fel de repede a dispărut inflaţia. Toate acestea sugerează că inflaţia a fost determinată în primul rând şi în mod decisiv de factori de ofertă şi de factori de cost. După cum a remarcat ministrul, într–o astfel de situaţie şi în astfel de circumstanţe, Guvernul avea mai multe pârghii decât Banca centrală pentru a acţiona mai energic împotriva inflaţiei.
Acesta este motivul pentru care executivul a introdus instrumente eficiente şi eficace, cum ar fi: plafoanarea preţurilor, reducerile obligatorii şi monitorizarea online a preţurilor, care au contribuit în mod semnificativ la scăderea rapidă a inflaţiei.
Márton Nagy consideră că scăderea preţurilor cu 0,3% faţă de luna precedentă este un rezultat semnificativ, astfel preţurile la alimente, la energia pentru uz casnic şi la combustibilul pentru autovehicule au devenit lunar mai mici.
Inflaţia a fost ţinută sub control, ceea ce permite Guvernului ungar să îşi îndrepte atenţia către principala sa sarcină pentru anul 2024: restabilirea creşterii economice. Obiectivul Guvernului este să reducă creşterea PIB–ului la un nivel dinamic de aproximativ 4%, ceea ce necesită progrese în trei domenii, a precizat ministrul.
Primul pas este restabilirea consumului casnic. Creşterea salariilor reale este necesară, dar nu suficientă, aşa că este nevoie să fie consolidată încrederea în rândul populaţiei din Ungaria şi trebuie diminuată atitudinea de precauţie. În al doilea rând, trebuie să fie restabilite producţia internă şi investiţiile. Guvernul ungar îşi propune să menţină investiţiile la un nivel de peste 25%.
Iar ca un al treilea pas, ministrul a declarat că activitatea pe piaţa forţei de muncă ar trebui să fie sporită în continuare, pentru a creşte rata de activitate în grupa de vârstă 15–64 de ani, de la 78% la 85%. În acelaşi timp, rata de creştere arată că, dacă ne uităm la rata inflaţiei de 5,5%, în decembrie, şi la rata dobânzii de referinţă a Băncii centrale de 10,75%, rata reală a dobânzii este mai mare de 5%, ceea ce continuă să afecteze negativ performanţa economică, a atras atenţia Márton Nagy.
SURSA: MTI
(Nethuszár)