Guvernul maghiar îndeplineşte cererile Comisiei Europene, dar vor sosi noi şi noi cereri
2022. 10. 25. 11:08:00
Guvernul maghiar îndeplineşte cererile Comisiei Europene, dar ne aşteptăm să sosească noi şi noi cereri, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, într-un interviu publicat luni, pe portalul de ştiri al publicaţiei de limba germană Budapester Zeitung.
În ceea ce priveşte relaţiile guvernamentale dintre Ungaria şi Germania, prim-ministrul maghiar a spus că programul guvernului federal german este „o cu totul altă lume” în comparaţie cu programul guvernului ungar, iar forţa cea mai mare a coaliţiei care formează guvernul german, Partidului Social-Democrat German (SPD), este „cel mai anti-maghiar partid din Europa”. De aceea, „sunt necesare eforturi serioase pentru a putea trece peste diferenţele dintre cele două ţări, prezente în tot mai multe domenii”, a subliniat Viktor Orbán.
Atunci când a vorbit despre partidul de opoziţie Alternativă pentru Germania (AfD) – care se află la dreapta faţă de alianţa de centru-dreapta CDU/CSU, cea mai mare putere din opoziţie – premierul maghiar a explicat că „relaţiile interstatale sunt mai importante decât relaţiile dintre partide”. Prin urmare, „suntem nevoiţi să sacrificăm relaţiile cu AfD pe altarul celor mai bune relaţii interguvernamentale posibile”, întrucât „o trăsătură a democraţiei germane este aceea că dacă am face paşi în legătură cu AfD, asta ar avea un impact asupra relaţiilor interguvernamentale”, a spus Orbán.
Şeful guvernului de la Budapesta a adăugat că „din punct de vedere maghiar, CSU este deja un partid de stânga”, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru partidul bavarez CSU.
În legătură cu relaţiile ungaro-germane, Orbán a spus că „Germania a devenit o societate multiculturală” şi că „societatea maghiară este mult mai pluralistă, mai liberă şi mai paşnică decât societatea germană”.
Potrivit premierului ungar, în Germania „prevalează hegemonia liberală”, adică „o singură naraţiune este acceptată în spaţiul public”, iar „cine se abate de la aceasta, nu mai există pentru acest public”, în timp ce în Ungaria „discursul public are o structură pluralistă”. Viktor Orbán a subliniat că „în Germania, dar şi în Europa de Vest în general, se aplică un standard dublu, pe care noi, maghiarii, nu îl tolerăm”, în acelaşi timp, nu are rost să tensionăm şi mai mult relaţia cu Germania, pentru că „este mult mai importantă cooperarea”.
„În următorii 10-20 de ani, din ce în ce mai multe persoane din Europa de Vest se vor muta la noi, pentru că Ungaria este o ţară sigură, creştină, mândră de tradiţiile sale”,
a spus premierul maghiar. Politicianul a adăugat că „în istoria europeană, ţările care au primit imigranţi din Occident au avut mult de câştigat”, motiv pentru care Ungaria primeşte cu drag refugiaţii, dar numai dacă aceştia sosesc din Occident.
În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, Viktor Orbán a explicat că „Europa sprijină în prezent Ucraina în aşa fel încât continentul intră într-o spirală a escaladării”, iar „dacă nu oprim acest proces, vom ajunge şi noi în război, deşi până acum nu ne-am dorit asta”.
Potrivit şefului guvernului de la Budapesta, „ceea ce face acum UE îi distruge complet interesele raţionale şi geopolitice”, deciziile privind sancţiunile „au fost luate exclusiv pe o bază morală şi emoţională”.
Întrebat ce ar trebui să facă Europa, premierul ungar a spus că „războaiele pot fi începute şi de oameni de stat slabi, dar pentru a iniţia procesul de pace şi pentru a pune capăt războaielor este nevoie de oameni de stat puternici”. De aceea, sperăm că guvernul german „se va ridica, mai devreme sau mai târziu, la nivelul rolului pe care ar trebui să îl joace Germania, datorită greutăţii sale în Europa”, a spus Orbán. Putem spera, de asemenea, că se va întoarce fostul preşedinte american Donald Trump şi fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, a mai afirmat premierul.
Viktor Orbán adăugat că războiul „nu se va încheia cu negocieri între Ucraina şi Rusia; pentru asta sunt necesare negocieri şi între Statele Unite şi Rusia, însă atâta timp cât cele două părţi nu au un interes clar pentru pace, războiul va continua”. Premierul Ungariei a mai spus că guvernul maghiar „acţionează cu bună ştiinţă atunci când nu aduce în discuţie acum atacurile împotriva minorităţii maghiare din Ucraina şi împotriva drepturilor acesteia, dar asta nu înseamnă că suferim de amnezie”. După război va trebui încheiat un acord cuprinzător privind cooperarea dintre Ungaria şi Ucraina, care să garanteze drepturile minorităţii maghiare.
În ceea ce priveşte viitorul rol internaţional al UE, Orbán a explicat că în politica de securitate şi de apărare „este nevoie de mai mult UE”, comunitatea „trebuie să facă mult mai multe în domeniul militar pentru propria suveranitate”. Premierul a vorbit şi despre subiectul banilor europeni, şi a subliniat că adversarii politici ai guvernului ungar folosesc instituţiile UE „drept arme”. „Ne pedepsesc şi în mod evident ne şi şantajează cu banii UE”, ceea ce „nu are temei legal, este vorba pur şi simplu de şantaj”, a afirmat Orbán.
Potrivit premierului, Guvernul Ungariei nu vrea să se certe, ci să coopereze, astfel că „nu avem nicio problemă” cu implementarea celor 17 puncte solicitate de Comisia Europeană.
„Le vom îndeplini pe toate. Dar pun pariu că imediat după aceea, va exista un al 18-lea punct, apoi un al 19-lea, şi aşa mai departe”,
a spus Viktor Orbán.
„Mă aştept ca până la sfârşitul anului să putem semna contractele cu UE. Cu toate acestea, nu pot spune dacă banii vor şi sosi”, însă „Ungaria nu poate fi strânsă cu uşa din punct de vedere financiar”, a spus Viktor Orbán.
SURSA: MTI
(Nethuszár)