Harghita, singurul judeţ din România unde nu au fost înregistrate infecţii
2020. 04. 01. 12:17:41
Harghita este singurul judeţ din România unde nu a fost înregistrată deocamdată nicio infecţie cu coronavirus.
Gyöngyi Tar, director al Directiei Judeţene de Sănătate Publică Harghita (DJSP), a declarat, luni, pentru agenţia ungară de presă MTI că până după-amiază, la ora 14:00, în judeţ au fost plasate în carantină 150 de persoane, iar 3095 în izolare la domiciliu. Pentru o parte dintre aceştia a expirat deja perioada de incubaţie a bolii iar izolarea lor a încetat. În prezent, 130 de persoane se află în carantină şi 2509 în izolare la domiciliu. Directoarea a adăugat că în cazurile prescrise s-a realizat testul coronavirus, iar toate cele 58 de teste au fost negative.
Potrivit comunicatului DJSP Harghita, publicat luni, analizele testelor coronavirus se fac, începând din data de 26 martie, în două laboratoare din Miercurea-Ciuc. Timpul de aşteptare pentru rezultate este de 12 ore. Posibilitatea testării locale a fost creată ca urmare a faptului că centrele de testare de importanţă naţională au devenit supraaglomerate iar timpii de aşteptare erau prea mari.
Vinerea trecută, portalul Recorder.ro a publicat un amplu reportaj potrivit căruia doar judeţele Sibiu şi Harghita au rămas fără nicio infecţie înregistrată. Cu toate acestea, un medic din Sibiu a declarat portalului că datele din judeţul Sibiu sunt irelevante. Acesta a adăugat că uneori este nevoie chiar şi de o săptămână pentru ca un test din judeţul Sibiu să fie analizat în laboratorul din Cluj-Napoca. Sâmbătă, însă, o asistentă a Spitalului Judeţean Sibiu a fost confirmată pozitiv. Gyöngyi Tar, directorul DJSP Harghita, consideră că rezultatele bune obţinute pe plan local se datorează în mare parte faptului că cei care s-au întors în judeţul Harghita au revenit în principal din Germania, Austria, Olanda, Suedia şi Danemarca, iar cei din celelalte judeţe ale României au venit cu precădere din ţările cu cele mai multe infecţii ale Europei: din Italia, respectiv Spania. Aceasta a mai adăugat că şi DJPS Harghita şi-a luat în serios sarcina. În conformitate cu regulile care se aplicau la acel moment, orice persoană care a revenit acasă a fost plasată în carantină sau în izolare la domiciliu.
Directoarea a mai precizat că, nici chiar cu măsurile luate, nu vor putea evita apariţia epidemiei, dar vor putea reduce cu mult riscul de răspândire. Oamenii au fost plasaţi în carantină în grupuri de câte doi sau trei, în camere sau case de oaspeţi din localităţi mici şi nu în centre mari de carantină. În acest fel, chiar dacă se adevereşte că cineva este pozitiv, cu greu poate să se răspândească boala. Sociologul Andrea Sólyom, lector la Universitatea Sapientia – Facultatea de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti, Miercurea Ciuc, Aceasta a subliniat că cei din Harghita au sosit din ţări mai puţin infectate, faţă de cei din celelalte judeţe ale României. Sociologul a mai menţionat şi izolarea relativă a judeţului Harghita care nu a favorizat răspândirea epidemiei. În judeţ nu există aeroport, nu există şosele intens circulate de traficul internaţional, cea mai mare parte a populaţiei trăieşte în mediu rural.
Autorităţile române au furnizat informaţii în ceea ce priveşte numărul de persoane infectate cu coronavirus, la nivelul judeţelor, până în data de 21 martie. Din acel moment sunt publicate doar statistici naţionale.
(MTI)