Imigraţie ilegală – Viktor Orbán: Situaţia devine din ce în ce mai dificilă
2022. 10. 04. 18:59:43
Situaţia migraţiei ilegale devine din ce în ce mai dificilă, cifrele şi faptele sunt tot mai alarmante, cu toate acestea, problemei nu i se acordă suficientă atenţie, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, luni, la Budapesta.
Şeful guvernului de la Budapesta a purtat discuţii cu cancelarul austriac şi cu preşedintele sârb, iar în cadrul conferinţei de presă comune susţinute după întrevedere a spus că aceasta este doar o primă întâlnire dintr-o serie mai lungă de întrevederi. A fost o întâlnire între liderii a trei state care sunt cele mai afectate de problema migraţiei, „toţi trei suferim de pe urma migraţiei ilegale”, a adăugat Orbán.
Prim-ministrul ungar a remarcat că acest lucru consumă multă energie, multă forţă de muncă şi sume uriaşe de bani, „în timp ce nu suntem deloc mulţumiţi de situaţia formată”. Orbán a explicat că lumea are alte probleme stringente, iar atenţia se concentrează în principal asupra acestora; avem de-a face cu un război între Rusia şi Ucraina, „avem de-a face cu problema preţurilor mari la energie, care ne chinuiesc pe toţi, respectiv cu sancţiuni”, iar migraţiei nu i se acordă o atenţie suficientă, deşi este o problemă cel puţin la fel de importantă ca celelalte două.
Premierul maghiar a spus că în cadrul întrevederii de acum s-a încercat elaborarea unor măsuri în urma cărora să se poată face faţă situaţiei. Ungaria a iniţiat această întâlnire „pentru că noi suntem în cea mai specială situaţie”, întrucât avem de-a face cu problema migraţiei din două direcţii. Ca urmare a războiului ruso-ucrainean, din direcţia est, dinspre Ucraina au sosit peste un milion de refugiaţi, iar între timp, graniţa din sud se află „sub un asediu constant”, a spus Viktor Orbán.
Politicianul maghiar a remarcat că „ne aflăm în faţa unor evoluţii” care va complica şi mai mult situaţia. Nu se întrevede ca politica de la Bruxelles – care încurajează migraţia – să se schimbe, cotele de redistribuire se află pe ordinea de zi din nou şi din nou, a explicat premierul. Din cauza războiului şi a sancţiunilor există o recesiune economică globală şi o situaţie mondială dificilă a aprovizionării cu alimente, iar toate acestea vor face ca migraţia ilegală să crească, a mai precizat prim-ministrul Ungariei.
Viktor Orbán a subliniat că dintre rutele de migraţie care duc către Europa, cea din Balcanii de Vest este cea mai grav afectată. În plus, dificultăţi creează şi faptul că „migraţia ilegală şi activitatea traficanţilor de persoane a atins un nou nivel”, în cadrul conflictelor dintre diversele persoane şi a celor cu poliţiştii de frontieră sunt utilizate deja şi arme, a relatat premierul. Aceste trei ţări îşi protejează nu numai propriile graniţe, ci întreaga Europă, a subliniat Orbán.
Întrebat de presă, Viktor Orbán a spus că trebuie, în primul rând, ca linia de apărare să fie mutată cât mai spre sud, ceea ce trebuie făcut pas cu pas. În al doilea rând, cei care se află în mod ilegal în cele trei ţări trebuie trimişi înapoi acolo de unde au venit, iar în al treilea rând, trebuie realizat un hot spot, adică o zonă pentru refugiaţi, în afara teritoriului UE, astfel încât cererile de azil să poată fi depuse exclusiv acolo, a enumerat el politicianul maghiar.
Potrivit premierului, rutele de transport care au sosit în Ungaria dinspre est au fost paralizate sau vor fi paralizate în perioada următoare, astfel că acum, sistemul de comunicaţii al maghiarilor este îndreptat spre sud, fie că este vorba de transporturi, de energie sau de gaze. „Ungaria trebuie să privească acum Serbia ca fiind partenerul său cel mai important, cel prin intermediul căruia poate avea acces la lume”, a spus Orbán. Prin urmare, Ungaria se străduieşte să aibă o cooperare cât mai strânsă cu Serbia, a declarat şeful guvernului de la Budapesta. „Le suntem recunoscători sârbilor că prin ţara lor trece conducta” prin care Ungaria primeşte astăzi gaze, a spus. „Atâta timp cât Ungaria va avea gaze, şi Serbia va avea gaze; ne vom ajuta, cumva, reciproc”, a adăugat Orbán.
Premierul a menţionat că nu există o soluţie europeană comună pentru a ajuta companiile europene, „însă politica de sancţiuni este, bineînţeles, impusă tuturor”, fără să existe o bază financiară comună care să compenseze consecinţele financiare ale acestui fapt; prin urmare statele bogate îşi vor ajuta propriile companii cu nişte sume enorme, în timp ce statele mai sărace nu o vor putea face. Bruxelles-ul trebuie să facă ceva în acest sens, pentru că asta va distruge unitatea europeană, a spus Viktor Orbán.
Prim-ministrul Ungariei a relatat că relaţia dintre Austria şi Ungaria a fost, întotdeauna, una pragmatică, şi a venit momentul în care problemele ideologice trebuie lăsate la o parte, pentru că acum nu este nevoie de ideologii, ci de soluţii concrete.
„Nu am primit, niciodată, niciun ajutor de la Bruxelles”, a spus Orbán, menţionând, ca exemplu, că nu au sosit bani pentru realizarea şi administrarea gardului. Mai mult decât atât, în Bruxelles sunt menţinute nişte reguli care „sunt străine pentru cei care trăiesc în acest colţ de lume”, a spus premierul.
Potrivit lui Viktor Orbán, regulile cu privire la migraţie cu care se doreşte operarea sistemului de acordare de azil „nu fac decât să provoace necazuri” în această parte a UE. Trebuie făcut totul pentru ca la Bruxelles să fie creată o nouă politică privind refugiaţii, „însă nu putem aştepta stând cu mâinile în sân, ci trebuie să acţionăm”, a declarat premierul.
„Ne-am bucura dacă ar exista o soluţie europeană, însă în acest moment, soluţiile europene nu fac decât să ne tragă înapoi”, fiind nevoie mai degrabă de soluţii naţionale, a spus Orbán. „Ne-am dori ca la Bruxelles să se schimbe acest lucru”, a mai adăugat politicianul maghiar.
SURSA: MTI
(Nethuszár)