În judeţul Arad, s–a prăbuşit unul din zidurile cetăţii Şoimoş, aflată în ruină
2024. 02. 20. 21:32:55
În judeţul Arad, s–a prăbuşit unul dintre zidurile rămase din ruinele cetăţii Şoimoş. Autorităţile locale şi judeţene se acuză reciproc pentru starea de neglijenţă în care se află monumentul.
Incidentul de la cetatea Şoimoş, care din punct de vedere administrativ aparţine de oraşul Lipova, a fost semnalat, pe pagina sa de Facebook, de către Ionel Bulbuc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad. Monumentul este cunoscut ca cea mai importantă cetate medievală din regiune.
În postarea sa, politicianul Partidului Naţional Liberal (PNL) a acuzat Partidului Social Democrat (PSD) din Lipova pentru starea de neglijenţă în care se află monumentul şi a făcut din soarta acestuia un subiect de campanie. Acesta a scris că cetatea se află pe teritoriul oraşului Lipova, iar primăria condusă de PSD ar fi făcut mai bine să lase ruinele monumentului în grija Consiliului Judeţean.
Primarul Lipovei, Florin Pera, a declarat pentru agenţia de presă Agerpres că ruinele cetăţii se aflau de un deceniu în grija Consilului Judeţean Arad, cu scopul de a le renova, dar acest lucru nu s–a mai întâmplat.
În vederea renovării, municipalitatea din Lipova a preluat monumentul, în septembrie 2020, pentru a solicita fonduri europene pentru renovarea lui. Programele actuale de finanţare însă nu permit atragerea unor fonduri necesare aşa de mari, a explicat primarul. Cetatea ar trebui reconstruită în proporţie de 80%, ceea ce ar costa, potrivit estimărilor sale, 40 de milioane de euro, a adăugat Florin Pera. Acesta a precizat că renovarea ar include, de asemenea, restaurarea fostei săli a tronului, crearea de spaţii de expoziţie şi săli de conferinţe. Primarul a explicat că se încearcă introducerea cetăţii în Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor, în speranţa că astfel va avea mai multe şanse să fie restaurat.
Florin Pera i–a avertizat pe turişti să nu se apropie prea mult de cetate, deoarece aceasta prezintă pericol de accidente. În curând vor fi amplasate panouri care să avertizeze asupra pericolului de prăbuşire, a explicat acesta. Cetatea Şoimoş, situată în apropiere de Lipova, pe malul drept al Mureşului, este una dintre cele mai importante fortificaţii medievale din regiunea Aradului. A fost construită după invazia tătarilor şi este menţionată pentru prima dată în anul 1278. Pentru o scurtă perioadă de timp a fost o cetate regală, apoi a aparţinut lui Iancu de Hunedoara, familiei Bánffy şi, mai târziu, lui Corvin János. În anul 1514, a fost asediată de armata lui Gheorghe Doja, iar în secolul al XVI–lea, aici, a locuit regina Isabella a Ungariei. Oficial, a fost părăsită în anul 1788.
Cetatea se află pe un deal, iar cele mai vechi părţi sunt ceatea interioară şi vechiul turn. Potrivit descrierilor, palatul renascentist din vremea reginei Isabella se afla în partea de nord a curţii castelului, în timp ce sala cavalerilor şi capela castelului se aflau în partea de sud.
SURSA: MTI
(Nethuszár)