János Áder: nu există schimbări climatice de dreapta sau de stânga
2020. 01. 06. 10:53:18
Nu există schimbări climatice de dreapta sau de stânga – a subliniat preşedintele Ungariei, János Áder într-un interviu acordat postului public de radio „Kossuth” în emisiunea „Vasárnapi újság” , în care a solicitat consens şi un minim naţional pe acest subiect.
În interviul radio, şeful statului a subliniat că în mesajul său de Anul Nou, nu a folosit în mod voit termenul de lupta împotriva schimbărilor climatice, deoarece doar o mică parte din demersurile pentru conservarea globului Pământesc o reprezintă lupta împotriva schimbărilor climatice. Spre exemplu, lupta împotriva schimbărilor climatice nu cuprinde „criza apei potabile”, reciclarea deşeurilor de plastic, protecţia solului şi conservarea biodiversităţii, a explicat preşedintele Ungariei.
De ce să nu avem un minim consens naţional, un acord în acest sens şi să lucrăm împreună? – a pus întrebarea şeful statului.
János Áder a făcut referire la faptul că Ungaria face parte dintre acele 21 de ţări din lume, în care începând din 1990, consumul de energie şi emisiile de dioxid de carbon au scăzut, în timp ce PIB-ul ţării a crescut semnificativ. Ungaria trebuie să-şi menţină această poziţie, deci este evident că emisiile vor trebui reduse şi în anii următori, a subliniat preşedintele Ungariei. Acesta a adăugat că dezbaterea privind decarbonizarea generării energiei electrice în Ungaria a fost simplificată la problema extinderii centralei nucleare de la Paks. Astăzi, obiectivele climatice de la Paris, fără energie nucleară, nu pot fi îndeplinite. Acest lucru a fost afirmat de OCDE, consiliul consultativ ştiinţific al ONU şi de Agenţia Internaţională pentru Energie, dar la sfârşitul anului şi în Uniunea Europeană s-a făcut această afirmaţie.
Potrivit preşedintelui republicii, dacă vor fi finalizate cele două noi reactoare ale centralei electrice de la Paks şi vor funcţiona şi celelalte patru unităţi ale centralei, peste 90% din energia electrică produsă de Ungaria va fi fără emisii de carbon.
Şeful statului a mai vorbit şi despre faptul că statul ungar doreşte să devină acţionar majoritar în Termocentrala Mátra care funcţionează pe cărbune. În Uniunea Europeană, a fost luată o decizie de transformare a 50 de regiuni carbonifere din UE – potrivit ştirilor, cu o finanţare de 100 de miliarde de euro – iar una dintre cele 50 de regiuni va fi reţeaua de mine de lignit din apropierea Termocentralei Mátra. Planul este ca în loc de cărbune să se utilizeze gaz metan, parţial deşeuri sau biomasă, iar pe zonele recultivate să construiască o centrală electrică cu panouri fotovoltaice, a declarat preşedintele. Drept urmare, producţia de energie a Termocentralei Mátra va rămâne o parte importantă a sistemului energetic din Ungaria, vor putea fi păstrate locuri de muncă, iar cu o investiţie importantă în infrastructură, începând din 2030, se va putea reduce semnificativ emisiile de bioxid de carbon, faţă de situaţia din prezent, a concluzionat János Áder.
(MTI)