Judit Varga: statul de drept este tot mai des folosit ca o „armă politică”
2019. 11. 20. 10:18:20
Statul de drept este folosit tot mai des ca o „armă politică”, ceea ce duce până la urmă la „discreditarea totală a acestei concepţii, care este o valoare generală, comună „, a subliniat Judit Varga pe site-ul canalului de ştiri Euronews, în articolul său publicat marţi.
Ministrul justiţiei a abordat tema monitorizării privitoare la situaţia statului de drept în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi propunerile privind condiţionarea accesului la resursele comunitare care, în opinia sa, contravin în întregime tratatelor de bază, deoarece Comisia Europeană nu dispune de competenţă generală în aceste domenii.
„Faptul că omul vrea să facă ceva nu înseamnă că are şi dreptul să o facă. Cei care, în momentul actual, apără statul de drept, ar trebui să ştie acest lucru.” Statul de drept nu este un cadru de criterii obiective aplicabile în mod universal, nu are reguli definite cu precizie şi face obiectul a numeroase dispute, de aceea cei care exprimă îngrijorarea lor faţă de aceste dispute, ar trebui să respecte mai mult particularităţile statelor membre şi să nu încerce să prescrie un sistem cadru artificial şi uniformizat, a subliniat ministrul.
În opinia sa, disputa nu se referă întocmai la principiile democraţiei. Ministrul a subliniat faptul că restabilirea echilibrului natural între libertăţile individuale şi interesele comunitare nu încalcă statul de drept, care poate fi asigurat şi în pofida unei politici stricte cu care un stat membru tratează subiectul migraţiei.
Există diferenţe între modurile în care statele membre abordează rădăcinile creştine ale Europei, respectiv rolul naţiunilor şi al culturilor naţionale, precum şi în „modul de a aprecia rolul şi funcţia familiilor în societate şi de a se raporta la chestiunea migraţiei”. În schimb, dacă se afirmă că un anumit stat membru nu mai aparţine comunităţii purtătoare de valori fundamentale în cadrul Uniunii, pur şi simplu pentru că ia o poziţie aparte în aceste chestiuni, această afirmaţie creează un precedent periculos şi subminează bazele integrării europene, a scris Judit Varga.
(MTI)