Lívia Járóka: Ungaria a făcut multe pentru integrarea socială a romilor
2020. 01. 30. 16:44:53
Potrivit Líviei Járóka, Ungaria a făcut multe pentru integrarea socială a romilor şi a săracilor. Vicepreşedintele Parlamentului European (PE) a vorbit, printre altele, despre aceste aspecte într-un interviu acordat cotidianului budapestan Magyar Nemzet, apărut în numărul de joi. Lívia Járóka, primul vicepreşedinte de origine romă al PE, a vorbit şi despre faptul că guvernul Fidesz a recunoscut ce problemă majoră reprezintă segregaţia şi, practic, începând din 2010, a căutat, în mod eficient, răspunsuri la soluţionarea acestei probleme. Guvernul Fidesz a fost primul care a început reformele în urmă cu 10 ani, în primul rând prin introducerea creşelor şi înscrierea obligatorie a copiilor la grădiniţă.
A mai introdus: sistemul îngrijirii de zi în familii, casele de copii pentru un început sigur, programele de integrare, programul de asistenţi medicali, meditaţiile pentru copiii cu rezultate mai slabe, mesele gratuite şi programul gratuit de manuale. Guvernul Fidesz a legat alocaţia familială de muncă. Ca urmare, a eliminat aproape complet absenţele din şcoală. Aceasta a mai declarat că ea nu-i reprezintă doar pe alegătorii romi care au votat cu Fidesz, şi nu a declarat niciodată că situaţia este perfectă, dar este incontestabil faptul că, începând din 2010, guvernul Fidesz a căutat cu succes soluţii la aceste întrebări. Au fost experimentate mai multe programe, parţial din resursele proprii şi parţial cu ajutorul guvernului, şi se poate observa că pot fi reintegraţi copiii, a declarat Járóka. În sistemul de învăţământ se pot obţine rezultate vizibile prin eforturi comune alături de profesori romi şi personal auxiliar rom, a mai declarat aceasta.
Vicepreşedintele PE a menţionat că s-a consultat cu mai mulţi comisari europeni şi i-a invitat să viziteze coloniile locuite de romi. În parlament s-a început revizuirea strategiilor naţionale în ceea ce priveşte romii, unde şi ea este raportor. Lívia Járóka a subliniat că există un decalaj semnificativ în această privinţă în ţările din jurul Ungariei şi Balcani, care ar trebui remediat printr-un pachet legislativ. Acesta din urmă a fost iniţiat şi în Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen. Politicianul a subliniat, de asemenea, că Ungaria a introdus problema romilor în discursul UE, are cele mai bune performanţe în acest sens, iar sugestiile noi „tot noi le aducem. Este unic în istoria UE.” În opinia sa, mulţi consideră că romii beneficiază doar de ajutoare, nu şi de locuri de muncă.
„Avem nevoie de clădirea comunităţii, romii trebuie readuşi în circuitul social. De asemenea, şi aceştia trebuie să caute oportunităţi de evidenţiere la nivel politic şi profesional. De exemplu, trebuie pregătiţi lideri romi pentru următoarele decenii. De asemenea, avem nevoie de cadre didactice de romi pentru ca echilibrarea şanselor să nu se facă după-amiaza în cadrul meditaţiilor pentru copiii cu rezultate mai slabe, ci dimineaţa, în sălile de clasă. De asemenea, romii trebuie să fie conştienţi de drepturile şi obligaţiile lor cetăţeneşti”, a adăugat Lívia Járóka.