Masacrul de la Siculeni, comemorat la cea de-a 257-a aniversare
2021. 01. 07. 17:30:44
În comuna Siculeni din Ţinutul Secuiesc s-au comemorat 257 ani de la masacrul comis de trupele imperiale habsburgice în 1764.
În discursul rostit lângă monumentul Siculicidium, Árpád János Potápi, secretar de stat ungar responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, a declarat că libertatea secuilor nu poate fi disociată de libertatea tuturor maghiarilor din Bazinul Carpatic. A menţionat că, an de an, comemorarea de la Siculeni este primul eveniment important al anului şi că fiecare an aduce speranţa unui nou început. Anul acesta însă relansarea este cu atât mai de actualitate, cu cât Conferinţa Permanentă Maghiară a declarat 2021 anul relansării naţionale.
„Să luăm totul de la început aici, în acest an care poate va însemna şi sfârşitul pandemiei, care va aduce poate eliberarea, reînnoirea, oportunitatea de a fi din nou împreună, liberi. În 2021, în anul relansării naţionale, cifra 21 poartă şi mesajul: după secolul 20, cel al pierderilor, secolul 21 să fie pentru toţi maghiarii un secol pe care îl vom câştiga împreună” – a formulat secretarul de stat.
Citându-l pe prim-ministrul Viktor Orbán,
el a declarat: „Toate meciurile durează până când le câştigăm. Aşa să fie în acest an’21, aşa să fie şi în acest secol 21! (.) Să ne hotărâm aici, unde îi comemorăm pe strămoşii noştri, că vom continua să lucrăm împreună pentru prosperarea naţiunii maghiare, pentru viitorul reuşit al copiilor noştri!”, a spus Potápi.
Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a subliniat în cuvântarea sa că secuii doresc astăzi un Ţinut Secuiesc în care se luptă mai puţin şi se construieşte mai mult. Csaba Szentes, primarul comunei Siculeni, a afirmat că datoria noastră faţă de vechii eroi de la Siculeni este să fim solidari. În declaraţia emisă cu ocazia comemorării, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) a încurajat toată lumea să aprindă câte o lumânare în amintirea eroilor, să ducă o floare la monumentul care păstrează tradiţiile locului şi să semnaleze şi în spaţiul virtual faptul că a comemorat tragicul eveniment de la Siculeni.
În cursul masacrului din 1764 de la Siculeni, trupele imperiale au măcelărit mai multe sute de secui. Antecedentul acestui atac a fost ordinul dat în 1760 de împărăteasa Maria Tereza prin care a dispus reorganizarea trupelor grănicereşti secuieşti. Secuii erau nemulţumiţi de faptul că, potrivit noilor reguli, au fost constrânşi să servească şi sub comandă germană, pe teritoriu străin, fără redobândirea vechilor libertăţi în schimbul serviciului militar. Mulţi dintre ei s-au refugiat pentru a scăpa de înrolare, însă aproximativ 2500 de secui s-au adunat la Siculeni şi au formulat o petiţie de protest adresată Mariei Tereza. Trupele împărăteşti au atacat prin surprindere localitatea Siculeni în zorii zilei de 7 ianuarie 1764, reuşind să înfrângă rezistenţa secuilor.
Foto: Szőnyi István/Transylvania Now
(Nethuszár)
Mi folyik itt? Aktuális ügyek
Lokál'20
Kevesen mennének, többen inkább maradnának, és van, aki csak most kezdené el – kik kérik voksunkat, és miért? Helyhatósági választások, 2020 – háttér az okos döntéshez – KLIKK IDE!
Koronahíradó
Túlzás nélkül, emberemlékezet óta nem élt meg ilyen nehéz pillanatokat az emberiség. ITT ELOLVASHATOD, hogy mi volt, van, és mi várható!
Írd alá!
A székely nemzeti régió aláírásgyűjtésével kapcsolatos hírek. Leszünk-e autonómok, vagy sem? KLIKK IDE, s megtudod!