Miklós Soltész: Creştinismul este răspunsul la confuzia babiloniană
2024. 05. 21. 15:31:53
Creştinismul este răspunsul la confuzia babiloniană care este caracteristică şi epocii noastre – a declarat, luni, Miklós Soltész, secretar ungar de stat, responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile, la ceremonia de inaugurare a bisericii reformate din Pir, judeţul Satu Mare.
Secretarul de stat, care a sosit de la Şumuleu Ciuc în localitatea din judeţul Satu Mare, a evidenţiat, în discursul său, două scene din Biblie care pot fi contrapuse: confuzia babiloniană şi Rusaliile. Confuzia babiloniană este caracteristică şi epocii noastre, de aceea este dificil atât pentru tineri, cât şi pentru adulţi să se descurce, a subliniat politicianul. Ca exemple, a menţionat problema de gen şi războiul care se desfăşoară în apropiere.
În contrast, minunea de Rusalii a fost aceea că oamenii, adunaţi din toată lumea de atunci, s–au înţeles, deoarece învăţătura era simplă şi directă. „Această sărbătoare, renovarea bisericii, poate fi numită pe bună dreptate minunea de Rusalii” – a afirmat Miklós Soltész, deoarece este rezultatul colaborării, fiind susţinută financiar atât de statul ungar, cât şi de cel român, iar locuitorii satului şi cei plecaţi de acolo au contribuit cu donaţii.
„Ce este aceasta, dacă nu o cooperare de Rusalii? Ce este aceasta, dacă nu mesajul că ne înţelegem unii pe alţii, înţelegem mesajul? Că răspunsul la confuzia babiloniană este creştinismul” – a adăugat Miklós Soltész. Acesta a subliniat că nu contează în ce mod şi în ce limbă căutăm calea lui Hristos, fie ca reformaţi, catolici sau ortodocşi. „Important este să găsim mesajul unul în celălalt, să găsim unitatea şi comunitatea unul în celălalt” – a explicat secretarul de stat.
Csaba Pataki, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, care candidează pentru un nou mandat, şi–a amintit de copilărie, când mica comunitate a renovat biserica lor veche şi deteriorată. Acesta a declarat că biserica renovată dă credinţă comunităţii. Politicianul a subliniat că viitorul trebuie construit împreună, dar pentru ca această construcţie să fie mai uşoară, maghiarii trebuie să fie prezenţi la Satu Mare, la Bucureşti şi la Bruxelles în rândul factorilor de decizie. Csaba Pataki a subliniat că anul acesta este crucial, deoarece „nu sunt suficiente zidurile, nu sunt suficiente clădirile frumoase”, acestea trebuie umplute cu credinţă, iar comunităţile trebuie să rămână creştine şi maghiare.
Renovarea completă a bisericii reformate medievale din Pir a început în anul 2022, iar din cauza umidităţii pereţilor, a fost necesar să se îndepărteze şi tencuiala şi apoi să fie continuate lucrările. Lucrările au fost susţinute de comunitatea de aproximativ 500 de persoane, precum şi de Guvernul Ungariei şi Guvernul României.
SURSA: MTI
(Nethuszár)