Ministru ungar: inteligenţa artificială este indispensabilă
2024. 05. 07. 21:13:18
Inteligenţa artificială (IA) este indispensabilă, va avea un rol din ce în ce mai important, totodată, în economia globală fiecare îşi protejează propria tehnologie, iar războaiele comerciale împiedică dezvoltarea tehnologică – a declarat marţi ministrul ungar al economiei naţionale, Márton Nagy, în cadrul unei conferinţe la Budapesta. Luând cuvântul la evenimentul „Ziua Coaliţiilor 2024”, ministrul a declarat: IA se află din ce în ce mai mult în centrul conflictului dintre Statele Unite şi China, în timp ce UE rămâne treptat în urmă, Europa este în urma Chinei şi a Statelor Unite în ceea ce priveşte digitalizarea şi dezvoltările pe baza IA.
El a subliniat: IA poate deveni în următorii ani principalul motor al economiei. Ungaria adoptă în faţa provocărilor globale o abordare deschisă şi pragmatică. care are în vedere interesul naţional – a spus el. Ministrul a afirmat că nivelul de dezvoltare a infrastructurii digitale din Ungaria oferă o bază favorabilă pentru transformarea digitală. Progresele înregistrate de Ungaria în domeniul digitalizării se confruntă cu o serie de provocări, în ceea ce priveşte infrastructura tehnologică, competenţele digitale şi digitalizarea întreprinderilor.
El a spus: Ministerul Economiei Naţionale creează un mediu de reglementare adecvat, iar guvernul colaborează cu principalii operatori de telecomunicaţii pentru a dezvolta digitalizarea. De asemenea, guvernul sprijină răspândirea tehnologiilor industriale moderne în industria alimentară, precum şi în industria auto, industria sănătăţii şi cea a materiilor prime. În privinţa proiectelor pentru viitor, Márton Nagy a menţionat că guvernul doreşte să dubleze contribuţia sectorului TIC naţional la PIB până în 2030 şi să obţină ca 50% din investiţiile întreprinderilor să fie dedicate soluţiilor din Industria 4.0.
El a subliniat: pentru companiile naţionale de tehnologie intrarea în lanţul de aprovizionare spaţială ar putea reprezenta un punct de declanşare, în condiţiile în care se estimează că valoarea industriei spaţiale globale va creşte de la 630 de miliarde de dolari la 1 800 de miliarde de dolari până în 2035, asigurând aproape 230 000 de locuri de muncă în Europa. Ungaria este membră a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din 2015, prima strategie spaţială a ţării fiind adoptată în 2021.
FORRÁS: MTI
(Nethuszár)