O biserică romano-catolică din Moldova a fost renovată cu sprijinul statului maghiar
2021. 11. 15. 18:32:24
Biserica catolică monument istoric din localitatea Valea Mare din Moldova a fost resfinţită duminică, după ce a fost renovată cu sprijinul statului maghiar.
La resfinţirea lăcaşului de cult renovat – care este cea mai veche biserică romano-catolică de lemn din Moldova – Iosif Păuleţ, episcopul Diecezei Iaşi a mulţumit ambasadorului Ungariei la Bucureşti, Zákonyi Botond, prezent la eveniment ca reprezentant al Ungariei, pentru faptul că statul maghiar a salvat monumentul istoric.
După eveniment, László Pogár, preşedintele Asociaţiei Ceangăilor Maghiari din Moldova (ACCM), a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că este pentru prima oară când un monument din Moldova, dintr-o aşezare locuită de ceangăi, este renovat cu sprijin din Ungaria. La resfinţirea micii biserici din lemn renovate au participat aproximativ 25 de preoţi şi sute de credincioşi, a adăugat acesta. În opinia sa, renovarea şi inaugurarea au contribuit la creşterea reputaţiei acelor ceangăi din Moldova care simt că aparţin comunităţii maghiare.
Preşedintele ACCM a relatat că în timpul renovării a fost întărită fundaţia bisericii, au fost înlocuite grinzile, căpriorii şi restul elementelor din lemn care au putrezit, respectiv a fost refăcut complet acoperişul de şindrilă din lemn de stejar. Renovarea monumentului istoric a fost coordonată de ACCM, sprijinul primit din partea Ministerului de Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria fiind de 75 000 de euro.
Ambasadorul maghiar Botond Zákonyi a declarat pentru MTI că liturghia a avut loc în limba română, însă atât preşedintele ACCM László Pogár, cât şi el au rostit câteva fraze şi în limba maghiară.
Ambasadorul a mai adăugat că aceasta este cea mai estică biserică catolică închinată Sfântului Martin, care s-a născut în perioada creştinismului timpuriu în Savaria (astăzi, Szombathely, Ungaria), fiind, astfel, privit uneori şi ca un sfânt maghiar, deşi a trăit cu mult înainte de sosirea maghiarilor în Câmpia Panoniei.
În bisericuţa din lemn aflată în cimitirul comun a localităţilor Valea Mare şi Faraoani slujbe au loc doar cu ocazii excepţionale. În ambele aşezări au fost construite între timp nişte biserici mai mari.
Potrivit unui studiu realizat de muzeologul Petru-Iulian Bucur, în 1420 la Faraoani s-au stabilit husiţi. Aşezarea a fost menţionată pentru prima oară în anul 1435, iar potrivit tradiţiei locale, atunci a fost construită şi bisericuţa din lemn, atestată prima oară documentar în 1605. De-a lungul timpului, bisericuţa a fost reconstruită de mai multe ori. Muzeologul crede că uşa dinspre vest a bisericii a fost realizată în timpul renovării dintre 1745 şi 1762. Pe uşă se mai poate citi şi astăzi inscripţia în limba maghiară „Bálint Márton csinálta” (realizată de Bálint Márton).
Sursa foto: MCSMSZ-Facebook
(Nethuszár)
Mi folyik itt? Aktuális ügyek
Lokál'20
Kevesen mennének, többen inkább maradnának, és van, aki csak most kezdené el – kik kérik voksunkat, és miért? Helyhatósági választások, 2020 – háttér az okos döntéshez – KLIKK IDE!
Koronahíradó
Túlzás nélkül, emberemlékezet óta nem élt meg ilyen nehéz pillanatokat az emberiség. ITT ELOLVASHATOD, hogy mi volt, van, és mi várható!
Írd alá!
A székely nemzeti régió aláírásgyűjtésével kapcsolatos hírek. Leszünk-e autonómok, vagy sem? KLIKK IDE, s megtudod!