Oficial ungar: adoptarea noii legi a administraţiei în Ucraina poate fi un nou atac împotriva maghiarilor
2019. 12. 13. 12:12:06
Dacă parlamentul ucrainean va adopta modificarea legii administraţiei în forma ei actuală, aceasta poate fi un nou atac împotriva maghiarilor din regiunea subcarpatică a Ucrainei – a declarat presei Barna Pál Zsigmond (Fidesz), co-preşedinte al grupului de lucru al autoguvernării regionale în cadrul Forumului Deputaţilor Maghiari din Bazinul Carpatic, miercuri, după reuniunea Forumului.
Barna Pál Zsigmond a relatat: deputatul Miklós Tóth din Ucraina Subcarpatică a expus în cadrul reuniunii reforma pe care Ucraina doreşte s-o execute în domeniul administraţiei publice. Conform expunerii sale, legislativul ucrainean pregăteşte o reorganizare a regiunilor. Dacă legea va fi adoptată în forma ei actuală, acest lucru poate fi un nou atac împotriva comunităţii maghiare, deoarece harta administrativă ar fi redesenată în dezavantajul maghiarilor – a arătat deputatul ungar.
Politicianul a declarat că Ucraina ar trebui să reflecteze asupra adoptării legii, dat fiind că ar fi a treia lege, după cea a învăţământului şi cea al utilizării limbilor, care ar fi defavorabilă maghiarilor din zona subcarpatică. Barna Pál Zsigmond s-a referit şi la constatarea recentă a Comisiei de la Veneţia: în privinţa legii limbilor Ucraina a încălcat obligaţiile sale internaţionale, obligaţiile internaţionale bilaterale pe care şi le-a asumat, precum şi dreptul internaţional. El a considerat benefic precizarea Comisiei de la Veneţia potrivit căreia legea limbilor din Ucraina contravine dreptului internaţional.
„Noi susţinem că noul preşedinte înseamnă o nouă speranţă” – a spus oficialul ungar, adăugând: nu a fost abandonată speranţa că Ucraina va revoca legea învăţământului şi cea al utilizării limbilor, şi că legea administraţiei publice nu va fi adoptată în forma ei actuală. Ungaria este interesată în normalizarea legăturilor între cele două ţări şi în momentul în care Ucraina va reveni la practicile ei anterioare şi va trata în mod favorabil comunitatea maghiară din ţară, Ungaria va fi dispusă să renunţe la vetoul ei referitor la cooperarea Ucrainei cu NATO – a subliniat Barna Pál Zsigmond.
Participanţii la reuniune au ascultat raportul prezentat de delegatul prim-ministrului, Katalin Szili, despre starea autonomiei. Barna Pál Zsigmond a evocat situaţia din Voivodina ca un exemplu pozitiv, dat fiind că maghiarii din Serbia se bucură de o autonomie extinsă, iar legăturile sârbo-maghiare nu au fost niciodată atât de bune ca în perioada actuală. În schimb, reprezentanţii de peste hotare a celorlalte regiuni nu au adus veşti bune. În Ucraina situaţia este absolut nefavorabilă, în privinţa României există speranţe ca legăturile româno-maghiare să fie puse pe baze noi în viitorul apropiat, iar după alegeri se va putea stabili o bună relaţie strategică. Se speră, de asemenea, că maghiarii din Slovacia vor fi reprezentaţi după alegeri în parlamentul acestei ţări şi că, în cazul acesta, va exista şi posibilitatea de a avansa în chestiunea minorităţilor – a adăugat politicianul partidului de guvernământ.
(MTI)