Oficial ungar: Bazinul Carpatic devine unitar nu doar din punct de vedere cultural, ci şi în domeniul educaţiei, economiei şi mass-mediei
2020. 01. 28. 12:44:01
Potrivit secretarului ungar de stat responsabil pentru politica naţională, după ce Bazinul Carpatic a devenit unitar în domeniul culturii, acum se poate vorbi tot mai mult despre asta şi în domeniul educaţiei, economiei şi mass-mediei.
Árpád János Potápi a vorbit marţi, la Sfântu Gheorghe, în cadrul conferinţei de presă susţinute în comun cu primarul oraşului, Árpád Antal, şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Sándor Tamás. Anul 2020, decretat de către Ungaria „Anul solidarităţii naţionale maghiare” oferă oportunitatea ca maghiarii să îşi aducă aminte nu doar de traumele istorice, ci şi de succesele pe care le-au obţinut, în ultimii 100 de ani, în domeniul culturii, învăţământului, economiei şi sportului. În opinia lui Potápi, în secolul 21, aceste lucruri ne pot conferi încredere şi optimism. În curând va veni şi vremea când nu va mai reprezenta un dezavantaj să fii maghiar care trăieşte în afara graniţelor Ungariei.
A menţionat, ca exemplu, că pentru câte un proiect economic din Transilvania acum se pot depune proiecte nu doar la statul român sau la UE, ci poate fi solicitată finanţare şi din partea Budapestei. În opinia sa, oricine acţionează cu înţelepciune în astfel de circumstanţe, poate obţine succese mari. Secretarul de stat a vorbit şi despre faptul că, în anul solidarităţii naţionale maghiare, toată lumea ar trebui să îşi unească forţele, să facă planuri şi să acţioneze în primul rând în imediata apropiere, şi doar apoi să se gândească la naţiune în totalitatea sa.
Árpád Antal a spus: consideră că este important ca fondurile publice sosite din Ungaria să nu înlocuiască fondurile publice din România, iar maghiarii din Ţinutul Secuiesc să realizeze cât mai multe investiţii din impozitul plătit către statul român şi din fondurile UE disponibile. În opinia sa, sprijinul maghiar ar putea fi folosit pentru ca regiunea să devină mai competitivă şi pentru a putea reduce decalajul.
Sándor Tamás a menţionat că Ţinutul Secuiesc doreşte să devină patria-mamă a maghiarilor din Transilvania. Acesta este motivul pentru care, în urmă cu zece ani, împreună cu Árpád Antal, au pornit programul de parteneriat dintre Secuime şi zonele în care trăieşte etnospora maghiară.
În ceea ce priveşte proiectul de lege de la Bucureşti care vizează declararea sărbătorii Tratatul de la Trianon în România, a spus: „nu va fi nicio problemă” dacă Parlamentul României aprobă proiectul de lege. Acesta va crea baza legală pentru ca municipalităţile secuieşti să poată organiza din fonduri publice comemorări dedicate Trianonului. „Vor fi publicaţii, conferinţe, evenimente, toate făcute pe baza unui decont”, a adăugat politicianul, care este şi şeful organizaţiei judeţene a UDMR.
Árpád János Potápi a spus că a sosit în Ţinutul Secuiesc pentru evenimentele organizate cu ocazia Zilei Culturii Maghiare. Marţi seara va participa la un eveniment de la Sfântu Gheorghe, iar miercuri, la unul de la Târgu Mureş, unde va susţine şi un discurs.
(MTI)