Orbán: Istoria europeană a intrat într-o epocă a războaielor
2022. 07. 18. 09:58:57
Istoria europeană a intrat într-o epocă a războaielor, iar acum trebuie să luptăm pentru tot ceea ce am considerat de la sine înţeles – a declarat vineri prim-ministrul ungar în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului de radio public Kossuth. Viktor Orbán a spus: în Europa sunt preţuri de război, nimeni nu s-ar fi gândit la 24 februarie că nu se creează pur şi simplu un conflict între Ucraina şi Rusia, ci că se încheie o eră, istoria europeană începe o nouă fază, cea a războiului.
El a adăugat: acest război nu se desfăşoară doar pe fronturi, ci şi în economia mondială, sau cel puţin în economia europeană, parţial prin creşterea preţurilor la energie. Acum trebuie să luptăm pentru tot ceea ce am considerat de la sine înţeles.
Prim-ministrul a spus că vor avea loc probabil două mari bătălii: prima pentru energie şi pentru costurile vieţii, pentru cheltuielile generale suportabile, dar va fi şi o luptă pentru locurile de muncă, deoarece toate previziunile arată că economia europeană va intra în recesiune din cauza efectului combinat al politicii de sancţiuni şi al războiului.
El a subliniat că în Ungaria este încă o lipsă de forţă de muncă, dar îi sfătuieşte pe toţi cei care au loc de muncă să îl preţuiască şi să facă tot posibilul pentru a-l păstra, deoarece în următoarele luni ne vom confrunta deja cu o încetinire a economiei europene. Viktor Orbán a explicat: „suntem încă la prima bătălie”, cea pentru energie, războiul provocând o creştere a preţurilor de cinci ori la electricitate şi de şase ori la gaze.
Cel mai important lucru ar fi ca Bruxelles-ul să recunoască: s-a produs o greşeală, politica de sancţiuni nu a avut efectul aşteptat, ba chiar a produs efecte contrare celor preconizate – a spus premierul. El a explicat: s-a crezut că politica de sancţiuni îi va afecta mai mult pe ruşi decât pe europeni, însă „este mai dureroasă pentru noi”. S-a crezut că politica de sancţiuni va ajuta la scurtarea războiului, obţinând un succes rapid prin slăbirea Rusiei, dar nici acest lucru nu s-a adeverit, războiul se prelungeşte – a subliniat el.
Premierul a spus: „la început eu am crezut că ne-am tras un glonţ în picior, dar acum este clar că economia europeană şi-a tras un glonţ în plămâni, iar acum gâfâie după aer”. Pentru unele ţări aceasta înseamnă că nu vor avea surse de energie, altele vor avea gaze, dar la preţuri foarte mari, „noi ne aflăm în această ultimă categorie” – a spus. El a evocat necesitatea declarării stării de urgenţă energetice, pe lângă aceasta a dispus şi înfiinţarea unui corp operaţional condus de ministrul Gergely Gulyás.
Prim-ministrul a spus: „în cazul reducerii cheltuielilor generale a trebuit să ne atingem de cantităţile ce depăşesc consumul mediu”, adică „încercăm să salvăm măsura de reducere a cheltuielilor generale”, asigurându-ne că cei care consumă o cantitate medie de energie să aibă în continuare cheltuieli reduse, iar cei care consumă peste medie, să plătească preţul pieţei sau, dacă este posibil, să încerce să revină sub nivelul mediu. El a mai spus că Ungaria se află într-o situaţie mai dificilă decât ţările occidentale mai bogate, deoarece este adevărat că aceştia din urmă nu reduc cheltuielile generale, plătesc integral preţurile, însă plata integrală a cheltuielilor generale reprezintă o proporţie mai mică din salariul lor decât în cazul salariilor din Ungaria. Stânga nu a susţinut niciodată această reducere, „noi am introdus-o” şi a fost menţinută mult timp pentru întreaga populaţie, „iar acum o putem apăra în privinţa consumului mediu” – a spus premierul.
El a abordat de asemenea problema impozitului redus stabilit pentru întreprinzători („KATA”), care a fost introdus pentru a crea o formă simplă şi maniabilă a impozitării micilor întreprinzători care furnizează servicii populaţiei. Firmele însă şi-au dat seama că este profitabil să-şi convingă angajaţii să devină întreprinzători în categoria „KATA”, iar astăzi aproximativ 300 000 de asemenea întreprinzători din totalul de 450 000 facturează mai degrabă unei firme, deci este vorba de fapt de contracte fictive – a explicat el, adăugând: acum, în vreme de război, când trebuie să gândim după logica economiei de război, „acest lucru nu mai poate fi permis”.
Viktor Orbán a subliniat: răspunsul corect la situaţia de război este solidaritatea şi nu lăcomia politică. De aceea i-a rugat pe plătitorii de impozit prin sistemul simplificat „KATA” şi pe cei din familiile care beneficiază de reducerea cheltuielilor generale să înţeleagă măsurile luate acum şi să ajute la menţinerea ţării în stare de funcţionare, a nivelului de trai al oamenilor, a locurilor de muncă şi a pensiilor în situaţia de război actuală.
SURSA: MTI
(Nethuszár)