Orbán: suntem împotriva imigrării, maghiarii pot fi înlocuiţi numai cu maghiari
2019. 11. 14. 16:06:34
Ungaria are nevoie în continuare de o politică anti-imigraţionistă, „maghiarii pot fi înlocuiţi numai cu maghiari”, a declarat premierul Viktor Orbán joi la Budapesta, în „Várkert Bazár”, la a IX-a întrunire plenară a Consiliului Diasporei.
Prim-ministrul a afirmat că o ţară cu populaţia în descreştere nu poate trăi cu iluzia că va putea soluţiona scăderea demografică fără eforturi proprii. El a mai adăugat: guvernul va continua lupta împotriva imigrării, pentru că acest fenomen mondial „se anunţă de lungă durată”, „Africa abia a început să se agite”.
Viktor Orbán a afirmat că adepţii imigrării îi învinuiesc pe maghiari că au inima de piatră, însă trebuie spus că Ungaria este o ţară simpatică, maghiarii sunt totuşi oameni de treabă şi dispuşi să facă bine, însă ajutorul trebuie dus la faţa locului, şi nu necazurile aduse încoace. În această ordine de idei a evocat mai multe tipuri de sprijin pe care Ungaria le-a acordat în zone care se confruntă cu migraţia, de exemplu în Irak, Siria, Iordania, Liban, Nigeria şi Etiopia.
Abordând politica internă a Ungariei, premierul şi-a declarat opinia despre alegerile locale: deşi partidele aflate la guvernare au suferit înfrângeri simţitoare, ele au primit mandat pentru continuarea guvernării, iar în centrul programului lor stă o „Ungarie puternică”. El a afirmat: forţa unei ţări se bazează pe stabilitatea financiară, iar economia maghiară stă pe un fundament solid din punct de vedere financiar, datoria publică scade, creşterea este în jur de 4-5 procente – el consideră totuşi ultima cifră ca fiind înşelătoare, semnalând că economia maghiară reacţionează sensibil la lumea din jur din cauza exportului, prin urmare trebuie să se răspundă la încetinirea economiei pe plan internaţional cu un plan de acţiune care să protejeze economia ungară. Obiectivul guvernului este ca economia maghiară să depăşească în fiecare an cu 2 la sută creşterea medie a Uniunii.
Viktor Orbán a indicat eradicarea sărăciei şi integrarea romilor ca fiind unul din cele mai importante angajamente ale ciclului de guvernare. În acest sens a prezentat rezultatele unui studiu privitor la inegalităţi, conform căruia, în Ungaria, numărul celor care trăiesc în stare de sărăcie materială gravă a atins nivelul cel mai scăzut al ultimelor decenii. Acest rezultat a fost pus în raport cu faptul că în cursul anului trecut numărul maghiarilor care s-au întors acasă a depăşit numărul celor care au plecat.
Vorbind despre Budapesta, premierul a formulat astfel: Budapesta aparţine locuitorilor săi, dar totodată şi maghiarilor de pretutindeni, şi speră că nu-şi va pierde nici în următorii ani calitatea de „capitală a naţiunii”. Premierul a susţinut necesitatea de a avea o armată puternică şi a declarat: NATO şi armata naţională asigură împreună securitatea. Până în 2026, Ungaria poate atinge nivelul la care armata naţională va putea asigura şi fără NATO siguranţa maghiarilor în cazul unor conflicte regionale, a adăugat premierul.
El şi-a reiterat opinia conform căreia Ungaria are nevoie de o politică ce poate determina Berlinul, Moscova şi Istanbulul să fie deopotrivă interesaţi în reuşita Ungariei, trebuie să se întreţină bunele relaţii cu toate cele trei mari puteri. Viktor Orbán a subliniat: Ungaria dispune de forţe destule nu doar pentru a vorbi, dar şi pentru a acţiona cu privire la rămânerea maghiarilor pe pământul lor natal. În această privinţă a fost lansată politica de vecinătate responsabilă, interesul Ungariei fiind ca dezvoltarea ei să fie însoţită de dezvoltarea în acelaşi ritm a vecinilor săi. În acest scop se desfăşoară programe comune de dezvoltare a economiei cu mai multe ţări vecine, a declarat premierul.
În ceea ce priveşte maghiarii din diaspora, prim-ministrul a afirmat: numărul lor poate fi aproximat la 2,5 de milioane, majoritatea trăiesc în Statele Unite şi Canada. Guvernul ungar sprijină cu numeroase programe conectarea comunităţilor din diaspora la sistemul circulator al naţiunii maghiare, a completat premierul, definind ca unul din obiective înfiinţarea unui centru dedicat emigraţiei şi diasporei maghiare. Premierul a mai afirmat că Ungaria nu trebuie să supraestimeze, dar nici să subestimeze rolul său şi ponderea sa, trebuie să ducă o politică externă pentru care dispune de calităţile şi de forţele necesare. În privinţa Ucrainei prim-ministrul a declarat: în pofida mai multor încercări nu a reuşit să se întâlnească cu noul preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, dar speră că, după guvernul ucrainean anterior, ostil maghiarimii, elita politică pe care o conduce noul preşedinte va accepta „mâna întinsă” a Ungariei.
(MTI)