Ordinul Premonstratens sărbătoreşte 900 de ani de existenţă
2021. 02. 11. 22:49:21
Ordinul Premonstratens sărbătoreşte 900 de ani de existenţă, cu ocazia aniversării cardinalul Péter Erdő, primat al Ungariei, respectiv conducători ai ordinului din Ungaria au oficiat o slujbă de recunoştinţă în Catedrala Sfântul Ştefan din Budapesta.
În discursul rostit cu ocazia aniversării, Miklós Soltész, secretarul de stat ungar responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile, în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, a subliniat că Ordinul Premonstratens este parte integrantă a istoriei Ungariei, a trecutului, prezentului şi viitorului acestei ţări. Secretarul de stat a adăugat că în 2017 Guvernul maghiar a decis ca odată cu această aniversare să sprijine aspiraţiile ordinului. Astfel, în localităţile maghiare Csorna, Türje, Szombathely, Gödöllő, Zsámbék şi Keszthely, respectiv la Oradea au fost construite sau renovate edificii aparţinând acestui ordin.
Atacurile asupra valorilor şi simbolurilor creştine trebuie respinse şi „trebuie să dovedim că nu acţionează creştinismul împotriva altora, ci slujeşte oamenii”, a spus Miklós Soltész adăugând că în această luptă este mare nevoie şi de Ordinul Premonstratens. Cu ocazia aceasta, Poşta Maghiară a emis un timbru aniversar. Ordinul canonic a fost fondat în 1120, în localitatea Premontre din Franţa, de către Norbert de Xanten. În 1126 a primit aprobare papală, iar apoi s-a răspândit rapid în toată Europa de Vest. Sarcina celor care făceau parte din Ordinul Premonstratens a fost aceea de a sluji şi a predica, astfel că de mănăstirile lor aparţineau multe parohii.
Potrivit tradiţiei, membrii acestui ordin au sosit în Ungaria la invitaţia Regelui Ştefan al II-lea (1116-1131), iar în 1930 au construit o mănăstire lângă Oradea. În epoca arpadiană existau în jur de 40 de mănăstiri.
În timpul invaziei tătarilor, mănăstirile Ordinului au slăbit mult, iar după protestantism au fost părăsite. După ocupaţia turcească au reînviat cu ajutorul austriecilor şi al moravilor.
În 1789 Iosif al II-lea a abolit funcţionarea şi statutul juridic al Ordinului Premonstratens. În 1802 împăratul Francisc I a restabilit drepturile ordinului şi a dispus ca în plus faţă de activităţile de slujire, ordinul să se ocupe şi de educaţie. La Oradea învăţământul liceal a început în 1808 şi a continuat neîntrerupt până în 1923, când autorităţile române au revocat autorizaţia de funcţionare a liceului aparţinând Ordinului Premonstratens.
Ordinul, care în timpul comunismului a fost desfiinţat, după 1989 a reorganizat mănăstirile sale din localităţile maghiare Gödöllő şi Csorna, respectiv cea din Oradea. În plus, a fondat o mănăstire nouă, pentru maici, la Zsámbék. În prezent, şcoli ale Ordinului Premonstratens funcţionează în localităţile maghiare Szombathely, Keszthely, Gödöllő şi Zsámbék, în timp ce la Zsámbék funcţionează şi o instituţie socială.
(Nethuszár)
Mi folyik itt? Aktuális ügyek
Lokál'20
Kevesen mennének, többen inkább maradnának, és van, aki csak most kezdené el – kik kérik voksunkat, és miért? Helyhatósági választások, 2020 – háttér az okos döntéshez – KLIKK IDE!
Koronahíradó
Túlzás nélkül, emberemlékezet óta nem élt meg ilyen nehéz pillanatokat az emberiség. ITT ELOLVASHATOD, hogy mi volt, van, és mi várható!
Írd alá!
A székely nemzeti régió aláírásgyűjtésével kapcsolatos hírek. Leszünk-e autonómok, vagy sem? KLIKK IDE, s megtudod!