Organizatorii momentelor comemorative care marchează izbucnirea Revoluţiei din Timişoara doresc să cladeasca politici ale memoriei legate de evenimentele istorice
2019. 12. 03. 11:25:27
Organizatorii maghiari ai momentelor comemorative care marchează izbucnirea Revoluţiei din 1989 la Timişoara, doresc să clădească politici ale memoriei în rândul comunităţii maghiare din România legate de evenimentele istorice de acum 30 de ani. Despre aceste aspecte a vorbit Tibor T. Toró, organizatorul principal al seriei de evenimente „Timişoara 30”, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni, la Timişoara.
Tibor T. Toró a declarat că au fost stabilite două obiective pentru seria evenimentelor aniversare. Pe de o parte, doresc să aducă evenimentele mai aproape de cei născuţi după 1989, care nu au trăit experienţa personală în ce priveşte dictatura comunistă, respectiv schimbările din ’89. Pe de altă parte, doresc să clădească politici ale memoriei în rândul comunităţii maghiare din România legate de evenimentele istorice de acum 30 de ani. Toró a declarat că cel din urmă obiectiv nu ar fi necesar într-o societate normală, dar, timp de 30 de ani, forţe importante s-au unit pentru a-i contesta rolul lui László Tőkés de a fi scânteia Revoluţiei, de a-l prezenta într-o lumină negativă pe fostul pastor reformat din Timişoara, ba mai mult, l-au discreditat şi defăimat.
„Rolul nostru este să remediem lucrurile. Acesta este şi scopul evenimentelor noastre”, a declarat Tibor T. Toró, care deţine şi funcţia de preşedinte executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).
Potrivit politicianului, momentul de deschidere şi cel de final, din şirul de evenimente care se vor desfăşura în perioada 12-16 decembrie, vor avea loc în Biserica Reformată din Cetate unde, joi, în data de 12 decembrie va avea loc un simpozion ecumenic. Duminică, László Tőkés, fost episcop al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, şi Géza Erdélyi, fost episcop reformat în Slovacia, vor oficia slujba aniversară, iar luni seara va fi spectacol de proiecţie 3D pe clădirea Bisericii Reformate, realizat de Bordos Art Work din Budapesta (Zsolt Bordos László).
La aniversare, va fi organizată o conferinţă în colaborare cu Platforma Europeană pentru Memorie şi Conştiinţă, sub genericul „Drumul către libertate”, la care sunt aşteptaţi, printre alţii, Janez Jansa, fostul premier al Sloveniei, care a avut un rol important în schimbarea regimului din acea ţară, respectiv Lord David Alton, membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie.
Sâmbătă, în data de 14 decembrie, la Gala – Libertate ’89, publicul va putea urmări Ansamblul „Duna” din Budapesta, care va susţine un spectacol conceput şi realizat special pentru acest eveniment. Duminică, în data de 15 decembrie, va fi inaugurată biserica şi clădirea principală a Centrului Reformat Noul Mileniu, care se construieşte de 20 de ani şi care este realizat pe baza planurilor arhitectului Makovecz Imre, din Ungaria. După slujba inaugurală, în biserică va concerta formaţia de muzică populară „Muzsikás” din Budapesta.
Potrivit lui Tibor T. Toró, Centrul Reformat va fi adevăratul monument al evenimentelor Revoluţiei din 1989, care diferă de monumentele tradiţionale prin faptul că nu simbolizează doar trecutul, ci şi viitorul. În opinia organizatorului principal al seriei de evenimente „Timişoara 30”, Centrul Reformat Noul Mileniu va fi un loc de întâlnire nu doar pentru enoriaşii reformaţi din Timişoara, ci şi pentru maghiarii din oraş, dar şi pentru timişoreni.
(MTI)