OTP a înregistrat pierderi în Ungaria şi profituri în străinătate
2023. 05. 11. 11:50:01
În Ungaria, OTP Bank a încheiat primul trimestru din acest an fără profit, însă datorită performanţei băncilor subsidiare din străinătate a fost posibilă îmbunătăţirea rezultatului la nivel de grup, a declarat directorul general adjunct László Bencsik, miercuri, la conferinţa de presă în care a fost prezentat raportului trimestrial al Grupului OTP.
„Putem spune, în mod clar, că băncile subsidiare din străinătate au fost cele care au îmbunătăţit rezultatele la nivel de grup”, a spus László Bencsik. Directorul general adjunct a adăugat că în conformitate cu aşteptările conducerii, prin noile achiziţii, prin creşterea continuă organică, prin profilul stabil al riscurilor şi dinamica de costuri determinată de inflaţia ridicată, în 2023 randamentul consolidat ajustat al capitalurilor proprii se va putea apropia de valoarea de anul trecut, portofoliul de credite înregistrând o creştere de sub 5%.
Primul trimestru prezintă o imagine mixtă, a spus Bencsik. Grupul a obţinut un profit net de 195 miliarde de forinţi, cu 69% mai mare, „aceasta fiind jumătatea plină a paharului”, a explicat directorul general adjunct. Impozitul bancar şi impozitul pe profit suplimentar au ajuns, împreună, la 88,1 miliarde de forinţi, ceea ce a fost neutralizat de un singur element: efectul achiziţiilor de 84,9 miliarde de forinţi. „Jumătatea goală a paharului” este că în primul trimestru, operaţiunile din Ungaria au înregistrat – din cauza impozitelor bancare speciale şi fără dividendele primite de la băncile subsidiare – o pierdere de 37 de miliarde de forinţi, a explicat László Bencsik.
Directorul general adjunct a vorbit şi despre faptul că în urma nivelului ridicat al dobânzilor de pe piaţa internă, solicitările de credit ipotecar au scăzut cu 79%. Este de aşteptat ca această tendinţă să rămână neschimbată atâta timp cât actuala rată a dobânzilor va fi menţinută; pe de altă parte a crescut uşor numărul împrumuturilor pentru nevoi personale, a adăugat reprezentantul OTP.
În primul trimestru, performanţa băncilor subsidiare din străinătate s-a îmbunătăţit, singura ţară în care nu este înregistrată o creştere semnificativă fiind România. Rusia şi Ucraina au devenit profitabile, ceea ce este un rezultat frumos, a precizat László Bencsik. Cu excepţia Bulgariei şi Muntenegrului, portofoliul de credite a stagnat sau s-a redus în toate ţările, a mai precizat acesta.
SURSA: MTI
(Nethuszár)