Parlamentul ungar l-a ales pe Tamás Sulyok în funcţia de preşedinte al statului
2024. 02. 27. 10:06:48
Preşedintele ales al Ungariei, Tamás Sulyok a declarat, luni, în Parlament, că doreşte să clădească încredere prin ascultarea reciprocă, fără prejudecăţi, şi înţelegere, şi că este în favoarea unei transparenţe cât mai largi în anumite domenii de competenţă, cum ar fi distincţiile şi graţierile.
După alegerea sa, în discursul său, noul şef al statului, care este şi preşedintele Curţii Constituţionale, a promis că, din scaunul de preşedinte al Ungariei, va acţiona pentru un echilibru corect al drepturilor şi valorilor constituţionale fundamentale. Acesta a declarat că încrederea reciprocă între indivizi şi grupurile sociale este o condiţie de bază pentru existenţa statului, a naţiunii. Încrederea reciprocă, lipsită de prejudecăţi, este baza unităţii naţiunii, a adăugat preşedintele.
Tamás Sulyok a mai afirmat că, pentru el, identitatea constituţională naţională şi statalitatea bazată pe suveranitatea poporului sunt valori constituţionale fundamentale. Persoanele aflate în dificultate, persoanele care se află într-o situaţie dificilă fără să aibă vreo vină sau care nu pot să se îngrijească singure, cei care suferă, cei în vârstă, cei bolnavi, cei care sunt singuri, pot conta întotdeauna pe atenţia şi sprijinul meu, a subliniat acesta.
„Prin toate acţiunile mele, vreau să exprim unitatea că noi, ungurii, suntem un popor mândru, european, cu o istorie de peste 1000 de ani, hotărât să ne afirmăm drepturile prin toate mijloacele şi că putem face acest lucru cu convingere, emoţie şi umor”, a mai declarat şeful statului.
În opinia sa, orice putere poate fi înţeleasă doar în cadrul legii. Acesta consideră că legea este purtătoare de valori, prin urmare, funcţia sa centrală este să echilibreze, într-un mod echitabil, valorile concurente. Tamás Sulyok a vorbit, de asemenea, despre cum se pierde conceptul de stat de drept, corect definit în lege, cum se transformă „dintr-un ideal într-un idol”, în actuala Europă, în urma unei abordări politice utilitariste. Acesta a afirmat că îşi doreşte o Europă în care valorile să fie mai importante decât interesele, unde, în instituţiile UE, în primul rând, să se desfăşoare muncă cu caracter juridic şi nu politic.
Şeful statului a continuat şi a afirmat că nu există valori europene independente de statele membre, ci din valorile constituţionale ale statelor membre se poate dezvolta un set de valori europene care este comun tuturor statelor membre. Tamás Sulyok a declarat că „temerile strămoşilor noştri, că după Trianon ne vom dizolva într-un creuzet al celorlalte naţiuni, nu au fost poate niciodată mai realiste ca în prezent”.
Acesta a mai adăugat că identitatea este strâns legată de mediul social traditional care, în ultimul mileniu, s-a dezvoltat în Bazinul Carpatic şi a cărei păstrare este o condiţie esenţială pentru existenţa naţională. Parte integrantă a identităţii naţionale este şi identitatea naţionalităţilor care trăiesc alături de noi, a subliniat preşedintele. În opinia noului şef de stat, suveranitatea este indivizibilă din punct de vedere conceptual şi, prin urmare, statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Ungaria, nu transferă suveranitatea către Uniune, ci competenţe, şi fac acest lucru deoarece exercitarea în comun a acestor competenţe este mai eficientă decât dacă ar fi exercitate de către statele membre însele.
Tamás Sulyok a mai declarat că şi Curtea Constituţională, şi administraţia prezidenţială sunt, de asemenea, în afara ramurilor puterii de stat şi consideră că acest aspect este o problemă cheie. În calitate de preşedinte al Ungariei intenţionează să-şi desfăşoare activitatea în cadrul şi în limitele competenţelor definite de Legea fundamentală, în conformitate cu valorile Constituţiei şi în conformitate cu principiile sale de jurist, a explicat Tamás Sulyok. Acesta a semnalat că în anumite domenii de competenţă, cum ar fi acordarea distincţiilor şi a graţierii, este în favoarea unei transparenţe cât mai largi.
SURSA: MTI
(Nethuszár)