Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania vor încheia o alianţă
2019. 11. 20. 10:24:46
Ca un prim pas al unei viitoare fuziuni între cele două partide, Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) vor încheia un tratat de coaliţie politică. Procesul de fuzionare a celor două partide maghiare din Transilvania a fost anunţată de preşedintele PCM, János Mezei, şi preşedintele PPMT, István Csomortányi, cu ocazia unei conferinţe de presă care a avut loc marţi, la Cluj-Napoca.
János Mezei a declarat: în 18 ianuarie 2020 vor avea loc la Miercurea Ciuc congresele celor două partide, lucrările derulându-se la început separat, apoi în reuniune comună. Cu această ocazie vor fi hotărâte detaliile colaborării şi fuziunii. István Csomortányi a completat: hotărârile vor fi pregătite de un grup de lucru comun până la data congresului.
În opinia lui János Mezei, fuziunea reprezintă de pe acum obiectivul celor două partide, cu toate acestea, în vederea unei evoluţii cu succes la alegerile locale din vara anului viitor, partidele vor înfiinţa pentru moment doar o coaliţie politică. Înregistrarea la tribunal a fuziunii se poate prelungi, ceea ce ar fi un factor de risc nedorit înaintea alegerilor.
Preşedintele PCM a evocat rădăcinile comune ale celor două partide, fondatorii PPMT fiind prezenţi în prealabil şi la întemeierea PCM. El a precizat: în ultimii opt ani partidele au urmat drumuri separate, acum însă „a sosit momentul în care prevalează înţelepciunea şi smerenia, care au readus organizaţiile noastre pe calea pe care ne-am imaginat-o împreună la început”. Politicianul a adăugat: amândoi lideri sunt ingineri constructori şi acum vor să pună ştiinţa lor inginerească în slujba construirii partidului comun.
István Csomortányi consideră necesară alianţa partidelor de dreapta, deoarece reprezentarea maghiarilor din Transilvania este ameninţată de trei pericole. În opinia sa este periculoasă influenţa partidelor din Ungaria care fac campanie alături de partidele româneşti, ispita care se manifestă de partea acestor partide, precum şi faptul că UDMR, organizaţia politică cea mai importantă a maghiarilor din Transilvania, râvneşte la o poziţie de monopol şi se străduieşte să reducă la tăcere vocile critice. Csomortányi consideră că pluralismul maghiar în Transilvania nu este doar o valoare, el înseamnă de fapt soluţia, singura soluţie care ar putea menţine unitatea blocului etnic maghiar.
La întrebarea agenţiei de presă ungare MTI cu privire la modul în care va evolua relaţia viitoarei alianţe vizavi de UDMR, de vreme ce PCM este aliatul politic al UDMR, iar PPMT întruchipează opoziţia acesteia, Csomortányi a răspuns că se doreşte ca politica alianţei să aibă în vedere aşteptările comunităţii şi nu cele ale UDMR. Mezei a precizat că această colaborare pentru reprezentarea intereselor şi valorilor naţionale nu va fi elaborată împotriva UDMR, ci în paralel cu ea.
István Csomortányi a considerat o împrejurare favorabilă faptul că cele două partide se completează reciproc, fiecare prezintă puncte forte acolo unde cealaltă formaţiune este mai slabă. Astfel, a adăugat el, va fi uşor să-şi unească forţele în perspectiva alegerilor locale. În localităţi precum Odorheiu Secuiesc, unde ambele formaţiuni reprezintă o forţă însemnată, soluţia corespunzătoare ambelor partide se va găsi pe calea negocierilor.
La întrebarea agenţiei MTI despre ce propun cele două partide simpatizanţilor cu privire la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, organizat la sfârşitul săptămânii în curs, János Mezei a răspuns că PCM lasă decizia la aprecierea alegătorilor. István Csomortányi a declarat: PPMT nu recomandă în nici un caz simpatizanţilor săi să voteze candidatul social-democrat Viorica Dăncilă, lăsând la aprecierea lor dacă doresc sau nu să-l voteze pe candidatul dreptei, Klaus Iohannis.
(MTI)