Pentru păstrarea identităţii maghiarilor este nevoie de consolidarea credinţei, limbii şi culturii
2023. 06. 04. 17:19:38
Pentru a–şi păstra identitatea naţională în ţara lor natală, atât maghiarii de peste graniţele Ungariei, cât şi minorităţile care locuiesc în Ungaria trebuie să îşi consolideze credinţa, limba şi cultura, a declarat Miklós Soltész, secretarul ungar de stat responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile în cadrul Cancelariei Prim–Ministrului, duminică, la Vlăhiţa, unde a participat împreună cu tineri aparţinând minorităţilor din Ungaria la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Solidarităţii Naţionale.
În legătură cu evenimentul, Miklós Soltész a declarat, prin telefon, pentru agenţia ungară de presă MTI, că a fost pentru prima dată când o întâlnire a absolvenţilor de liceu minoritari din Ungaria, foşti bursieri, a fost organizată în afara graniţelor Ungariei, cu scopul de a arăta cum trăiesc maghiarii experienţa solidarităţii naţionale atunci când se află într–o situaţie minoritară. Este vorba de tineri minoritari – de exemplu, croaţi, slovaci, români, ruteni – care au urmat un liceu minoritar în Ungaria şi care au obţinut burse în urma unor rezultate excelente la studii şi a muncii desfăşurate pentru comunitate.
Statul ungar sprijină pe deplin educaţia şi formarea continuă în limba maternă a minorităţilor naţionale autohtone din Ungaria, a spus secretarul de stat. Politicianul a adăugat că programul de burse lansat în urmă cu 11 ani încurajează tinerii să se pună şi în continuare în slujba comunităţii lor naţionale, ajutându–i să devină, mai târziu, lideri, educatori pentru cei aparţinând naţionalităţii lor.
Potrivit lui Soltész, cei aproximativ 45 de tineri care au participat la călătoria în Transilvania au putut vedea, printre ceangăii din Ghimeş, respectiv în multe alte localităţi din Secuime, că şi la 103 ani de la Trianon, „maghiarii şi–au păstrat identitatea, cântecele lor, dansurile şi limba maternă”. Secretarul de stat şi–a exprimat speranţa că acest lucru le va conferi putere şi acasă, în Ungaria, astfel încât – pe lângă legătura importantă cu maghiaritatea – să poată păstra conexiunea şi cu naţionalitatea bunicilor şi părinţilor, cu limba şi cultura proprie, şi adesea şi în credinţa creştină, indiferent că aparţin religiei catolice, luterane, reformate sau ortodoxe.
Miklós Soltész a adăugat că exemplele de păstrare a identităţii naţionale servesc drept confirmare şi pentru ei, totodată au putut vedea şi cât de multe lucruri au fost construite sau renovate în Secuime şi în toată Transilvania cu ajutorul guvernului maghiar: grădiniţe, biserici, centre comunitare, tot ceea ce poate ajuta maghiarii să îşi păstreze identitatea.
Potrivit secretarului de stat, este şi sarcina tinerilor aparţinând minorităţilor etnice să semnaleze propriilor patrii–mamă – fie că este vorba despre Croaţia, Slovacia sau România – că pentru a–şi păstra identitatea în Ungaria au nevoie şi de sprijinul ţării lor de origine, pentru că „nimeni nu poate spune acest lucru într–un mod mai autentic, decât ei”.
Din programul întâlnirii absolvenţilor de liceu minoritari a făcut parte atât o slujbă care a avut loc în Biserica Romano–Catolică Sf. Andrei din Vlăhiţa, cât şi un eveniment dedicat Zilei Solidarităţii Naţionale organizat în Centrul Cultural „Gábor Áron”. „Dacă undeva există credinţă, iar cultura şi limba maternă sunt puternice, atunci păstrarea identităţii nu se mai află sub semnul întrebării”, a mai spus secretarul de stat.
SURSA: MTI
(Nethuszár)