Preşedintele Parlamentului ungar: László Tőkés şi cetăţenii Timişoarei şi-au scris numele în istorie pentru totdeauna
2019. 12. 17. 10:58:56
László Tőkés şi locuitorii Timişoarei – români, maghiar, germani, sârbi şi toţi localnicii dornici de libertate – şi-au scris numele în istorie pentru totdeauna în perioada 15-20 decembrie 1989, a afirmat preşedintele Parlamentului ungar sâmbătă, în oraşul Szentes. La deschiderea expoziţiei intitulate „Timişoara 89 – Ajutorul Ungariei”, László Kövér a formulat astfel: cetăţenii Timişoarei au demonstrat că libertatea este una şi indivizibilă şi în România, atât pentru români, cât şi pentru maghiari. Ei au demonstrat de asemenea că nimeni nu va avea mai multă libertate dacă ia libertatea altuia şi nimeni nu poate fi cu adevărat liber atâta timp cât celălalt este subjugat, a adăugat politicianul.
El a subliniat că anul 1989 a fost, din punct de vedere istoric, o perioadă de graţie în viaţa Europei, iar perioada între 15 decembrie 1989 şi 19 martie 1990 o perioadă de graţie în istoria relaţiilor româno-maghiare din secolul 20. Acest moment de graţie istoric ne-a permis să ne dăm seama că naţiunile Europei îşi pot asigura libertatea şi succesul nu numai în detrimentul altora, ele o pot face deja în folosul lor reciproc, colaborând unii cu alţii, a spus László Kövér.
El a reamintit că, în primele zile după răsturnarea dictaturii în România, statul ungar a trimis alimente, sânge şi plasmă sanguină, medicamente şi instrumente medicale în oraşele din Transilvania şi la Bucureşti. Nu numai statul, ci şi cetăţenii Ungariei au participat la ajutoare, iar locuitorii din zona graniţei au fost primii în ceea ce priveşte colecta publică.
Perioada de graţie a legăturilor între maghiari şi români, care a început la Timişoara, s-a încheiat la Târgu-Mureş în 19 martie 1990, când s-a reinstaurat epoca în care se încearcă din nou asigurarea libertăţii românilor prin oprimarea maghiarilor, a mândriei românilor prin umilirea maghiarilor. Tentativa pogromului antimaghiar organizat a avertizat de asemenea că elita politică post-comunistă poate compromite libertatea şi demnitatea tuturor locuitorilor României, a precizat preşedintele Parlamentului, evocând acţiunile de teroare, mineriadele îndreptate împotriva forţelor de opoziţie democratice româneşti.
La treizeci de ani după prăbuşirea sistemului comunist, în România de azi există diferite opinii cu privire la ce s-a întâmplat în realitate după 22 decembrie 1989, a spus demnitarul. El şi-a exprimat încrederea că, mai devreme sau mai târziu, alegătorii din România vor reuşi să pună capăt epocii post-comuniste. „Noi, în Ungaria am reuşit acest lucru în 2010, am plătit şi noi un preţ mare şi ştim că nu este uşor de realizat.”
(MTI)