Procesul fostului primar din Gheorgheni, János Mezei, va fi reluat de la început
2019. 11. 18. 15:39:12
După patru ani şi jumătate de litigii şi o hotărâre de achitare în prima instanţă, Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus rejudecarea la prima instanţă a procesului de corupţie al fostului primar din Gheorgheni, János Mezei.
Politicianul – care în prezent deţine funcţia de preşedinte al Partidului Civic Maghiar (PCM) – a declarat agenţiei ungare de presă MTI: Tribunalul Harghita, care a acţionat în primă instanţă, a omis o lege care a intrat în vigoare în anul 2000 şi care impune, ca judecătorii care judecă cazuri asimilate corupţiei să fie specializaţi în astfel de cazuri.
„Este scandalos dublul standard aplicat: dacă ei fac o greşeală, nu contează, totul poate să înceapă din nou, dar dacă eu fac o greşeală sau nu apar în faţa instanţei, imediat sunt lovit cu biciul. Nu am de ales, trebuie să iau de la capăt procesul, să plătesc din nou avocat şi să aştept soluţionarea corectă a cazului”, a declarat János Mezei. Acesta a mai adăugat că situaţia apărută în cazul lui i se pare doar tragere de timp.
În iulie 2018, János Mezei şi fosta sa secretară au fost achitaţi în primă instanţă de Tribunalul Harghita în urma acuzaţiilor aduse de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). După 65 de runde de judecată, instanţa de apel a dispus rejudecarea cazului la prima instanţă, în urma recursului depus de DNA şi de reclamant.
La sfârşitul lunii ianuarie 2015 a fost iniţiată o anchetă de urmărire penală împotriva lui János Mezei în legătură cu un caz în care avea implicare şi municipalitatea sectorului 5 din Budapesta. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-a acuzat pe primar de abuz în serviciu, şantaj şi instigare la delapidare.
Potrivit DNA, Mezei şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate comercială, în condiţiile în care acest teren nu putea să fie vândut deoarece constituia parte din capitalul social al S.C. „Monturist” S.R.L. (o asociere comună a Municipiul Gheorgheni şi a municipalităţii sectorului 5 din Budapesta.). Parcela nu putea fi vândută fără acordul asociatului majoritar din Ungaria. Pe durata procesului, municipalitatea sectorului 5 din Budapesta a anunţat că nu se consideră prejudiciată.
DNA a considerat că primarul a şantajat, în momentul în care Mezei Janos, în calitate de asociat minoritar, l-a somat pe administratorul S.C. „Monturist”S.R.L (denunţător în cauză) să-şi prezinte demisia din funcţia de administrator. Primarul a fost acuzat de instigare la delapidare când, în timpul urmăririi penale, a cerut secretarei primăriei, deşi îi era interzis acest lucru în mod expres, să îi aducă înregistrarea video a unei şedinţe a consiliului municipal.
János Mezei, ales primar în două rânduri din partea Partidului Civic Maghiar (PCM), a fost reţinut timp de 30 de zile în arest preventiv, 60 de zile în arest la domiciliu şi i s-a interzis exercitarea activităţii de primar timp de un an şi jumătate.
(MTI)