Reprezentanţii organizaţiilor membre ale Grupului de lucru al comunităţilor maghiare au semnat o declaraţie comună
2024. 05. 17. 12:00:44
Reprezentanţii organizaţiilor membre ale Grupului de lucru al comunităţilor maghiare, care funcţionează în cadrul Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), au semnat joi, în cadrul întâlnirii lor la Oradea, o declaraţie comună. Loránt Vincze, preşedintele FUEN şi candidatul UDMR la alegerile pentru Parlamentul European, a declarat, înainte de semnare, că, în viaţa de zi cu zi, comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic pot conta pe sprijinul reciproc, iar acest lucru este cu mult mai important în perioada premergătoare alegerilor europarlamentare şi locale.
În această colaborare, FUEN a avut un rol important în ultimii ani, este suficient să ne gândim la iniţiativa pentru protecţia minorităţilor, Minority SafePack, pe care trebuie să o continuăm şi suntem hotărâţi să facem acest lucru împreună – a afirmat preşedintele uniunii. Acesta a adăugat că în Parlamentul European (PE) sunt foarte importante forurile în care minorităţile autohtone îşi pot exprima nemulţumirile legate de încălcarea drepturilor care afectează comunităţile lor. Loránt Vincze a subliniat că, pe lângă crearea unui sistem de norme pentru minorităţile autohtone, extinderea Uniunii va aduce noi sarcini organizaţiei.
Ne dorim ca din Transilvania şi din Slovacia să ajungem în Parlamentul European prin propriile noastre forţe, iar prin candidaţii din Ucraina Subcarpatică şi Voivodina, care au alocate locuri pe lista Fidesz, aproape toate părţile naţiunii vor fi reprezentate în PE – a declarat preşedintele FUEN, şi a adăugat că scopul declaraţiei este ca maghiarii din Bazinul Carpatic să aibă o voce comună în Europa şi putere pe pământul lor natal.
Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, a amintit că, deşi Uniunea Europeană a creat instituţia iniţiativelor cetăţeneşti, ulterior s–a îndepărtat de aceasta, niciuna dintre iniţiativele depuse până acum nu au ajuns să fie finalizate.
Uniunea a fost creată pentru cetăţeni, nu pentru birocraţi, această schimbare trebuie să se întâmple, deoarece este vorba despre interese comune şi minime care protejează interesele oamenilor din Europa – a adăugat Hunor Kelemen.
Apelul a fost semnat de Loránt Vincze şi Hunor Kelemen, alături de József Berényi, membru al conducerii naţionale a Alianţei Maghiare, László Brenzovics, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, Dusán Orbán, preşedintele Comunităţii Naţionale Autonome Maghiare din regiunea Prekmurje (Slovenia), János Andócsi, vicepreşedintele Comunităţii Democratice a Maghiarilor din Croaţia, Elvira Kovács, membru al conducerii Uniunii Maghiarilor din Voivodina şi vicepreşedinte al grupului parlamentar popular din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
FORRÁS: MTI
(Nethuszár)