S-a încheiat misiunea de control aerian a Forţelor Aeriene Ungare din Marea Baltică
2022. 12. 01. 21:01:56
Forţele Aeriene Ungare au finalizat misiunea de control aerian din ultimele patru luni, în zona Mării Baltice, care a fost efectuată cu aeronave Gripen ungare, în cadrul misiunii NATO Baltic Air Policing (BAP). Joi, la Siaulia, în Lituania, Forţele aeriene poloneze au preluat comanda de la aviaţia de vânătoare ungară.
În timpul misiunii, escadrila ungară formată din patru avioane de vânătoare, care a controlat spaţiul aerian baltic, a fost alertată de 19 ori, aeronavele au decolat de 246 de ori şi au zburat în total 304 ore. În toate cazurile, alarmele s-au dat din cauza apariţiei unor aeronave ruseşti neidentificate.
Misiunea BAP, în cadrul căreia, începând din anul 2004, statele membre NATO asigură prin rotaţie controlul spaţiului aerian al statelor baltice, a fost coordonată pentru prima dată de Ungaria. După anii 2015 şi 2019, aceasta este a treia ocazie când Forţele Aeriene Ungare sunt desfăşurate în regiunea baltică.
La baza aeriană din Lituania, Gábor Gion, secretar de stat responsabil pentru analiză strategică şi resurse umane în cadrul Ministerului Ungar al Apărării, a subliniat că forţele de apărare ungare asigură paza spaţiului aerian în contextul războiului din Ucraina şi al escaladării tensiunilor dintre NATO şi Rusia, care au ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece încoace.
Locotenent-colonelul Attila Ványik, comandantul ungar al misiunii BAP, a subliniat că toate alertele s-au dat din cauza avioanelor ruseşti neidentificate. Acesta a declarat că aeronavele ruseşti zboară de obicei în zona dintre Sankt Petersburg şi Kaliningrad şi, zilnic, au existat cazuri de aeronave care zburau deasupra apelor internaţionale fără a folosi semne de identificare.
Contingentul ungar, format din patru avioane de luptă Gripen şi 77 de militari, a efectuat o misiune Quick Reaction Alert cu sprijinul Forţelor Aeriene Cehe. Acest lucru înseamnă că, în cazul în care este detectată o aeronavă neidentificată, în decurs de 15 minute, două avioane de luptă trebuie să se ridice în aer în stare de luptă.
Forţele de apărare ungare, în calitate de naţiune care a coordonat misiunea, a colaborat cu forţele aeriene ale altor cinci state membre NATO (Republica Cehă, Polonia, Germania, Belgia, Italia) pentru a asigura, în ultimele patru luni, controlul aerian în zona baltică (Estonia, Letonia, Lituania). Acest lucru este necesar deoarece statele baltice nu au aeronave proprii de luptă.
La baza aeriană Siaulia, pe lângă Forţele de Apărare Ungare, în august şi septembrie, au participat şi Forţele Aeriene Cehe la misiunea de control aerian în zona baltică, iar în octombrie şi noiembrie, Forţele Aeriene Poloneze. Alte naţiuni participante au fost: Forţele Aeriene Germane şi Belgiene, la Baza Aeriană Amari din Estonia, şi Forţele Aeriene Italiene, la baza Malbork din Polonia.
SURSA: MTI
(Nethuszár)