Securitatea şi apărarea vor fi elemente cheie ale programului Preşedinţiei ungare a UE
2024. 04. 05. 16:00:32
Problema securităţii şi apărării va fi un program definitoriu al preşedinţiei ungare a UE, a declarat, joi, la Budapesta, ministrul ungar al Apărării, Kristóf Szalay–Bobrovniczky. La Centrul Cultural al Apărării, ministrul s–a întâlnit cu militari în rezervă şi pensionari militari din regiunea centrală a Ungariei, care sunt dedicaţi cauzei apărării. În discursul său, Kristóf Szalay–Bobrovniczky a subliniat că apărarea Europei nu se poate baza pe forţe externe, aşa cum s–a întâmplat mult timp.
Europa trebuie să se trezească la realitate şi să îşi organizeze propria securitate şi apărare mai bine decât în prezent, a explicat acesta, şi a adăugat că ar trebui să existe o cooperare mai strânsă între statele membre în domeniul industriei şi dezvoltării forţelor de apărare. Prin urmare, problema securităţii şi apărării va juca un rol important în programul preşedinţiei ungare, a subliniat ministrul. Potrivit acestuia, războiul din Ucraina, care durează de mai bine de doi ani, a epuizat rezervele ţărilor europene, se construiesc noi fabrici şi uzine de muniţii, însă, până când acestea nu încep producţia, statele care rămân fără rezerve sunt „vulnerabile şi expuse”.
Trebuie să continuăm mai energic, mai decisiv şi mai rapid programul de dezvoltare a forţelor de luptă şi dezvoltarea industriei noastre de apărare decât am făcut–o până acum”, a declarat Kristóf Szalay–Bobrovniczky. Acesta a amintit că Ungaria a început, din anul 2015, să–şi dezvolte forţele de apărare, iar noile echipamente deja sosesc succesiv. În acelaşi timp, a remarcat ministrul, fără dezvoltarea industriei autohtone de apărare, suveranitatea militară a ţării este de neconceput, iar industria de apărare reprezintă, de asemenea, un potenţial uriaş pentru economia naţională.
În ceea ce priveşte situaţia de securitate schimbată, acesta a afirmat că, în războiul din Ucraina, Ungaria a susţinut în mod constant că este nevoie de o încetare imediată a focului şi de negocieri de pace. Trebuie stabilită o nouă pace, care va fi şi pacea Europei, a explicat ministrul, care a mai adăugat că Ungaria insistă asupra faptului că nu va trimite arme sau trupe în Ucraina, chiar dacă şi în NATO a apărut deja această idee.
Kristóf Szalay–Bobrovniczky a subliniat că Ungaria este un membru angajat şi respectat al NATO şi un actor activ în viaţa de zi cu zi a Alianţei. Acesta a mai explicat că este important ca NATO să rămână o alianţă de apărare, atunci când există riscul unei escaladări a războiului din Ucraina. Ministrul ungar al Apărării a subliniat, de asemenea, că doar dezvoltarea forţelor de apărare nu este suficientă, este nevoie de militari tineri, determinaţi, care pot lupta cu mijloacele pe care le au în dotare. Acesta a precizat că sistemul de recrutare a fost restructurat şi se caută militari pentru unităţi specifice, pentru sarcini specifice, cu o soldă specială, astfel au fost completate unităţile de grenade şi artilerie. Kristóf Szalay–Bobrovniczky a precizat că următoarea campanie va fi lansată la începutul verii şi se vor concentra pe rezervişti pentru apărarea regională.
SURSA: MTI
(Nethuszár)